Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Simentalke
  • 17.07.2023. 10:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Stigle njemačke junice u Sanski Most, vrijedne 185 hiljada maraka

Na godišnjem nivou na području sanske općine proizvede se preko sedam miliona litara mlijeka.

Foto: Nezavisne
  • 412
  • 139
  • 0

Poljoprivrednim proizvođačima u Sanskom Mostu isporučeno je 31 muzno grlo, odnosno visokokvalitetne junice pasmine simental, koje su nabavljene i uvezene iz Njemačke. Riječ je o nabavci čija vrijednost iznosi 185.000 maraka, a realizira se posredstvom IFAD programa u BiH i općine Sanski Most, koji u finansiranju sudjeluju sa po 70.000 maraka, dok su ostatak osigurali fameri, korisnici projekta.

Nosilac projekta, koji je nazvan "Smanjenje siromaštva kroz uključivanje u lanac vrijednosti proizvodnje mlijeka", bila je mljekara "Milk-san", tako da su muzna grla u stvari nabavljena za njihove kooperante, pišu Nezavisne.

"Ovo je veoma važan projekat za farmere s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo i doprinijet će njihovom ekonomskom osnaživanju", istakao je Tehvid Mahić, stručni saradnik za poljoprivredu u općini Sanski Most.

Koju pasminu goveda odabrati za visoku mliječnost?

Proizvodnja mlijeka u ovoj općini godinama bilježi rast, zbog čega se ovdašnji proizvođači svrstavaju među vodeće u Unsko-sanskom kantonu. Na godišnjem nivou na području sanske općine proizvede se preko sedam miliona litara mlijeka, pa je Sanski Most, poslije Cazina, drugi proizvođač mlijeka u ovom kantonu po količini.


Tagovi

Junice Sanski Most Simental IFAD Nabavka junica Tehvid Mahić Proizvodnja mlijeka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.