Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salers i limousin
  • 22.02.2019. 07:30
  • Brodsko-posavska, Stara Kapela

Stigao telić Bingo, prvi potomak bika pasmine Limousin i krave Salers

Bik limousin pasmine koji ima odlične tovne osobine i jako kvalitetne butove na liniji klanja, s kravama Salers koje su odlične majke.

Foto: Udruga Salers Croatia
  • 712
  • 203
  • 0

U udruzi Salers Croatia ne skrivaju zadovoljstvo što je krava Laissi pasmine Salers otelila tele Bingo. Razlog je što je otac bik Mendo pasmine Limousin s imanja u Staroj Kapeli (u susjednoj Hrvatskoj, op.u.). Naime, Udruga je počela intenzivno raditi na križanju dvaju pasmina. 

"To je jedan od naših programa. Bik limousin pasmine koji ima odlične tovne osobine i jako kvalitetne butove na liniji klanja, s kravama Salers koje su odlične majke. Upravo bi taj bik trebao biti otac većine potomaka nastalih u križanju sa Salers majkama u Hrvatskoj" rekao nam je Mirko Devčić iz Udruge Salers Croatia. Taj program čini uzgoj u križanju Limousin očeva kao "mehaničara" i Salers majki, gdje svi potomci (F1 generacija), nakon što su 210 dana bili uz majku s 280 -350 kg idu u intenzivni tov.

Križanjem do heterozis efekta

Križanje Limousin i Salers pasmina omogućilo je heterozis efekt, dobivanje potomaka koji su naslijedili sve ono što je karakteristična komparativna prednost tih pasmina u odnosu na neke druge slične. Lako teljenje, količina mlijeka do odbića sa 210 dana, potencijal rasta, mesnatost na liniji klanja, otpornost na bolesti i dugovječna plodnost, glavni su razlozi križanja, ističu u Udruzi koja je ovih dana rezultate svoga rada predstavila i u Ministarstvu poljoprivrede.

Amerikanac u Livnu živi svoj američki san?

Ovi programi, ako se razviju prema predviđenom planu razvoja, mogu uzgajivačima dugoročno zadovoljiti tržišni imperativ 3-K (Kvaliteta-Kvantiteta -Kontinuitet) visoko  standardiziranih  rasplodnih i tovnih gla za najzahtjevnije tržište. Inače, treba istaći da je Udruga Salers Croatia ekskluzivnim ugovorom o dugoročnoj poslovno tehničkoj suradnji povezana s francuskim centralnim nacionalnim udruženjem uzgajivača Salers pasmine, Groupe Salers Evolution (GSE ) i Herd Book Salers ( HBS), a za Limousin pasminu sa KBS Genetic i Herd Book Limousin.

Certificirana grla 

"Naši francuski partneri ugovorom su nam prepustili područje jugoistočne Evrope što uključuje, zemlje ex Jugoslavije, Albanije, Grčke i evropskog dijela Turske za plasman rasplodnih i tovnih grla, rekao je Devčić.

Sva grla pasmine Salers, a manji dio Limosuin, koja su od 2010. uvedena u uzgoj na području RH, uvezena su iz Francuske s genealoškim certifikatom i procjenom UV po IBOVAL metodologiji. Veći dio članova uzgajivača educiran je po pitanju razumijevanja IBOVAL metodologije i tumačenja izračuna indexa UV. U tom pogledu, kolege iz Francuske su i članovima u Hrvatskoj dali svu potrebnu podršku.


Tagovi

Salers Limousin Krava Devčić Bingo Salers Croatia


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008. godine.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]