Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosanski san
  • 11.05.2018. 18:30

Amerikanac u Livnu živi svoj američki san - uzgaja salers goveda

Patrick Thomas Halm iz Nebraske prvo je htio kupiti kuće u Dalmaciji i baviti se turizmom. A onda se odlučio za uzgoj goveda na planinama Kamešnice.

Foto: Screenshoot/YouTube/Livno
  • 4.409
  • 330
  • 0

Interesantan prilog o uspješnoj priči jednog Amerikanca koji je ostvario svoj američki san u Livnu, objavio je HRT. Livno je i u bivšoj SFRJ bio neperspektivan grad, bez tvornica, s tek malo škrte zemlje. Čak se i tada u tom gradu teško živjelo, saznajemo u uvodu priloga.  

Ljudi su se iz Livna desetljećima iseljavali, želeći ostvariti svoj san. Danas, navodi se, odlaze cijele porodice, ali neki se i vraćaju. Svoj američki san pokušao je, ili pokušava, ostvariti Patrick Thomas Halm iz Nebraske (SAD).

Prijateljstvo Amerikanca hrvatskih korijena sa Matom Omazićem preraslo je na kraju u poslovno partnerstvo. Patrick navodi da je prvo želio kupiti kuće u Dalmaciji i baviti se turizmom, ali Mato ga je odgovorio. Halm je s malo ušteđevine na planinama Kamešnice s Omazićem počeo uzgoj goveda pasmine salers. Imaju 150 goveda, uvezli su ih direktno iz Francuske.

Omazić kaže da će uvesti još jednu pasminu koje nema ni u BiH ni u Hrvatskoj. Ovi prijatelji farmeri su u procesu nabavljanja organskog certifikata, a posjeduju i halal certifikat.

Stoka je cijele godine na otvorenom. Brojne vrste planinskog ljekovitog bilja mesu daju jedinstven okus i kakvoću.

 


Tagovi

Livno Mato Omazić Patrick Thomas Halm Salers Kamešnica Američki san


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]