Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta jaja
  • 04.12.2019. 17:30

Stara koka - kvalitetnija jaja? Naučnici objavili rezultate

Istraživački tim sa poljoprivrednih fakulteta iz Istočnog Sarajeva te Banja Luke utvrdio je da su jaja starijih kokošaka nosilja kvalitetnija nego ona koja snesu mlađe jedinke.

Foto: Pixabay/e2grafikwerkstatt
  • 451
  • 29
  • 0

Poznata narodna izreka kaže 'stara koka, dobra juha', a sada bi mogla dobiti i još jednu dimenziju koja uključuje i jaja

Istraživački tim sa poljoprivrednih fakulteta iz Istočnog Sarajeva te Banja Luke utvrdio je da su jaja starijih kokošaka nosilja kvalitetnija nego ona koja snesu mlađe jedinke. Kako piše Telegraf.rs, naučnici su u tri tretmana na po 30 slučajno odabranih uzoraka na jednoj privatnoj farmi ispitivali jaja za tri perioda starosti nosilja. Prvi je period do 20 sedmica što je početak nosivosti, do 28 sedmica što je maksimum proizvodnje i do 48 sedmica, kad je sredina proizvodnog ciklusa.

Masa jajeta najveća kod najstarijih kokoški

Istraživanje je provedeno na hibridima Isa Brown francuskog porijekla. Radi se o nosiljama koje dostižu dva kilograma. 

Parametar koji je prvi dokaz kvalitete je masa jajeta. Najteža jaja, sa prosjekom od 57,71 gram su došla od najstarijih kokoški starih 48 sedmica. Mlađe kokoški stare 28 sedmica (oko pola godine) dale su jaja prosječne težine od 54,89 grama, a masa jaja najmlađih kokoški prilično odstupa od mase prva dva. Naime, prosječna masa jaja najmlađih kokoški je 39,52 grama. 

Za žuti žumanjak: Obogatite ishranu živine bijelim lukom, nevenom i kantarionom

Drugi od parametara je dužina jajeta. U najstarijih je to 52,46 milimetara, u srednjih 51,10 te najmlađih 46,56 mm. Slično je i kod širine (40,36, zatim 40,10 pa 35,90) te čistoće jajeta (4,30, odnosno 3,80 i 2,80). 

Kada je riječ o indeksu oblika jajeta najbolje vrijednosti imaju srednje koke, pa mlade, a na kraju najstarije. Isti je redoslijed kod boje ljuske. Mlade nosilje imaju najbolju vrijednost kada je u pitanju boja žumanca, nakon njih idu srednje pa najstarije. 

Indeks oblika jajeta izračunat je kao širina u procentima dužine, boja ljuske zasnovana je na subjektivnoj ocjeni, a žumanceta pomoću jedne od najprihvaćenijih subjektivnih metoda Roche Color Fan.


Tagovi

Kvaliteta jaja Stare kokoške Masa jajeta Indeks oblika Istraživanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.