Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dr. sci Alen Salkić
  • 12.02.2022. 09:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Travnik

Šta uraditi ako krava ne ustaje nakon teljenja – ne čekajte čudo

Teškoće prilikom ustajanja kod goveda nakon oteljaja u većini slučajeva nisu prvi simptom bolesti. Često su to izostanak apetita ili nezainteresiranost porodilje (krave) za mlado i okolinu, slabost mišića, krava ne preživa, nema stolicu i ne urinira. 

Foto: Depositphotos/giviresku.yandex.ru
  • 2.353
  • 437
  • 1

Ako krava nakon teljenja ne ustaje, prognoze uglavnom nisu ohrabrujuće. Ono što je najvažnije u ovakvim slučajevima je pribranost vlasnika goveda, za kojeg je, prema savjetima struke, najbolje da samostalno ništa ne poduzima. Poziv veterinaru je ono što nužno treba uslijediti kako bi se govedo spasilo. 

Upravo je ovakva sudbina nedavno zadesila jednog farmera u Travniku. "Krava se otelila, napreže se i ne može ustati", glasilo je njegovo objašnjenje u pozivu Veterinarskoj stanici "Dr. Salkić". Bio je to dovoljan alarm da se tim uputi na teren. 

Uspostavljena dijagnoza

Stručno rečeno, u pitanju je "Paresis puerperalis et prolapsus uteri vaccae", odnosno rađanje i prolaps materice krave. U narodu ovu bolest zovu Mliječna groznica.

"Stalno ukazujemo na to da treba zvati na vrijeme, kao u pomenutom slučaju, tako da se moglo djelovati kako akušerski tako i terapeutski. Slučaj je imao svojih osobenosti, bio je s komplikacijama. Dogodilo se, kako se to u narodu kaže osim mliječne groznice i izvala maternice", objašnjava dr. sci Alen Salkić

Obično se nakon poduzetih terapeutskih procedura ove životinje izlučuju iz uzgoja, kaže on, dodavši da se ovaj problem teško rješava ako vlasnik krene u poduzimanje radnji i mjera i sam pokušava riješiti problem, a da pri tom nije konsultirao struku.

Osim mliječne groznice kod ovih bolesnih stanja može se dogoditi i puknuće ligamenata butne kosti, lom zdjelice, karlice ili kuka, iščašenje zglobova. 

"Kod puknuća ligamenata i loma kuka nema pomoći, dok kod iščašenja dolazi do oporavka nakon nekoliko dana. Nije dobro prepuštati bolesna stanja slučaju i čekati čuda ili tražiti krivca, najčešće u veterinaru, zato što on nije čudotvorac", kaže dr. Salkić.

Prepoznajte bolest

Teškoće prilikom ustajanja kod goveda nakon oteljaja u većini slučajeva nisu prvi simptomi bolesti. Kako pojašnjava ovaj veterinar, često su to izostanak apetita ili nezainteresiranost porodilje (krave) za mlado i okolinu, slabost mišića, krava ne preživa, nema stolicu, ne urinira. 

Zašto je važno i koji je udio sijena u zimskom obroku muznih krava

"Ova situacija je najčešće vezana i relativno je česta pojava kod mliječnih grla, tako da je mliječnost jedan od predisponirajućih faktora u nastanku ovih bolesnih stanja, dugotrajna mužnja, nedostatna i neizbalansirana ishrana", dodaje doktor. 

U određenom broju slučajeva bez obzira na sve poduzeto ovaj problem će se kod visoko mliječnih grla dogoditi i tu treba odmah pozvati veterinara da izvrši pregled i poduzme odgovarajuće mjere. 

Izbalansirati obrok

Problem mliječne groznice je najčešće vezan i za godinu kada usjevi zbog nepovoljnih vremenskih prilika ne budu dovoljni da svojim kvalitetom u obroku obezbijede dovoljnu količinu hranjivih i drugih materija koje bi se zadovoljile uzdržne, reproduktivne i proizvodne potrebe, ali i potrebe u mastima, bjelančevinama, ugljikohidratima, vitaminima, mineralima i mikroelementima. 

Jako važno je da obrok za muzna i druga grla u govedarskoj proizvodnji bude dobro izbalansiran, dakle kvalitetan u svim hranidbenim parametrima. 

Najvažnija je kvalitetna ishrana (Foto: Depositphotos/Demanna)

"Farmeri stoga moraju voditi računa da grlima u procesu proizvodnje obezbijede putem različitih hraniva obrok po sadržaju, te po kvantitetu i kvalitetu zadovolje različite potrebe što je najbolja moguća prevencija za poslijeporođajna ili puerperalna bolesna stanja", kaže dr. Salkić. 

On naglašava da je kvalitetna ishrana recept za sprječavanje nastanka i drugih bolesti i treba da bude vodilja u svakodnevnoj proizvodnoj praksi kod naših farmera. Inače, ova veterinarska stanica vrši kontinuiranu edukaciju vlasnika kako putem mainstream medija, raznih edukacija u vlastitoj organizaciji i prostoru kao i na sve druge načine.


Tagovi

Krava Tele Teljenje Mliječna groznica Alen Salkić Veterinarska stanica Dr. Salkić Travnik


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.