Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest krava
  • 23.12.2021. 12:00

Kako spriječiti pojavu mliječne groznice krava?

Na početku bolesti krave slabe, snižava im se tjelesna temperatura i nesigurno hodaju, a kasnije nisu u stanju da ustanu, nemaju snage ni da se otele, snižava im se tjelesna temperatura...

Foto: Depositphotos/alexraths
  • 306
  • 22
  • 0

Mliječna groznica je metabolička bolest krava u starosti od pet do 10 godina. Obično se javlja nešto prije, tokom ili odmah poslije telenja. Pojava ove bolesti vezana je uz godine, ali i ishranu tokom perioda zasušenja. Krave koje su ranije imale ovu bolest, lakše ponovo obole, navodi stručnjak za stočarstvo Nebojša Đurić iz  Poljoprivredno stručne službe Užice (susjedna Srbija, op.ur.)

Grla su slabog apetita i inaktivnog digestivnog i reproduktivnog trakta. Na početku bolesti slabe, snižava im se tjelesna temperatura i nesigurno hodaju, a kasnije nisu u stanju da ustanu, nemaju snage ni da se otele, snižava im se tjelesna temperatura, slabo reaguju, oči su im izbuljene, hladnih su ušiju i suve njuške, a često se u ovom stadijumu javlja i nadimanje.

Skupa bolest mliječnih krava - češće se javlja subklinička forma

Ovo je klinička forma mliječne groznice, ali postoji i subklinička kod koje simptomi nisu baš najuočljiviji odnosno kod krave je malo snižena tjelesna temperatura, ne stoji baš čvrsto na nogama, telenje joj ide vrlo sporo i slabog je apetita, naglašava Đurić.

Koji su uzroci?

Smatra se da je mliječna groznica kod steonih rezultat iznenadnog povećanja potrebe kalcijuma za proizvodnju kolostruma. Svoje potrebe u ovom elementu podmiruju putem obroka ili iz tjelesnih rezervi. U vrijeme telenja dolazi do povećane apsorpcija Ca iz crijeva i povećane njegove mobilizacije iz skeleta pod uticajem hormona, pa zato lako može doći do ovog oboljenja. Zbog ovoga je neophodno zasušenima davati obroke sa niskim sadržajem pomenutog elementa kako bi se stimulisala kontinuirana mobilizacija istog iz tjelesnih rezervi.

Nepravilna ishrana utiče na pojavu oboljenja kod krava

Kako smo ranije pisali, iz mlijeka se može utvrditi pored pomenutog elementa i sadržaj neorganskog fosfora i magnezijuma, tokom različitih proizvodnih perioda. Neuravnoteženi sadržaj ovih elemenata ukazuju na mogućnost pojave ove bolesti.

Najbolja preventivna mjera kod mliječne groznice je ishrana zasušenih krava sa obrocima koji sadrže nizak nivo kalcijuma, a dobro je i povesti računa o nivou proteina i energije u hrani. Vrlo je korisno odmah nakon telenja dati ga životinjama oralno ili intravenski kako bi se spriječila pojava oboljenja, preporučuje ovaj stručnjak.


Tagovi

Mliječna groznica krava Kalcijum Bolest Uzroci Preventiva Slab apetit krava Slabljenje Simptomi


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...