Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mastitis
  • 06.11.2021. 10:00

Skupa bolest mliječnih krava - češće se javlja subklinička forma

Subklinička forma podrazumijeva izostanak kliničkih promjena na vimenu i životinji uz promjenu sekreta vimena koja ne mora biti organoleptička.

Foto: Depositphotos/ClaraBastian
  • 532
  • 92
  • 0

Upala mliječne žlijezde ili mastitis u muznih krava predstavlja sve veći problem kako u svijetu tako i kod nas. Radi se o oboljenju vimena, odnosno infekcije mliječne žlijezde. U osnovi izazivači upale su nekoliko vrsta bakterija, međutim na nastanak i sam tok bolesti utiče mnogo faktora sredine i ishrane.

Često se naziva i kao najskuplja bolest mliječnih krava i to sa razlogom. Gubici prvenstveno nastaju uslijed smanjene proizvodnje, neisporučenog mlijeka kupcima, smanjenog kvaliteta, kao i povećanih troškova gajenja i tretmana samog grla. Najčešće se javlja u periodu visoke mliječnosti, odnosno neposredno pred i u periodu poslije teljenja.  

Ozdravljenje, ali sa posljedicama

Na imanju Zorane Subotin kod jedne visokomliječne krave pojavio se mastitis kao problem. Nakon pojave prvih simptoma započeta je određena terapija, koja se poslije izvjesnog vremena završila ozdravljenjem, međutim sa trajnim poslijedicama na jednoj četvrti vimena.

"Krava je duži vremenski period imala upalu vimena koja se javi, zaliječi i kroz neko vrijeme opet se javi. Na kraju je do upale došlo i dok je krava bila na antibiotskoj terapiji oksitetraciklinom. Uzet je uzorak mlijeka i izolovana je bakterija Streptococcus dysgalactiae, rezistentna na tetracikline. Prema antibiogramu odrađena je terapija enrofloksacinom parenteralno i sulfonamidskim intramamarnim injektorima, u trajanju od pet dana", objasnila je Subotin i dodala da se nakon te terapije infekcija nije vraćala, međutim prednja desna četvrt ostala je deformisana i bez mlijeka. Krava je sada u fazi zasušenja.

Prednja desna četvrt deformisana i bez mlijeka (foto: Z. Subotin)

Mastitis je problem kojim se veterinarska struka intenzivno bavi i to putem njegove direktne kontrole i kroz edukacije farmera u cilju preventive.

Otok, crvenilo i bolnost vimena

Kao što smo pomenuli, ovo je i dalje najskuplja bolest u govedarstvu, a najveći trošak nastaje zbog odbacivanja mlijeka, što čini preko 70 odsto troškova samog oboljenja. Ostali troškovi odlaze na terapiju, pojačanu sanitaciju, gubitak pojedinih četvrti i isključivanje životinja iz proizvodnje.

Pored toga, zahtjeva i dodatno angažovanje oko oboljele životinja što se opet može izraziti kroz trošak, saznajemo od profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu na Departmanu za veterinarsku medicinu, Miodraga Radinovića.

Simptomi odgovaraju znacima zapaljenja tkiva, a to je otok, crvenilo, bolnost i temperiranost vimena, a nerijetko i promjena opšteg stanja što se prije svega primjeti kroz izostanak apetita.

Mastitis kod krava i preventivne mjere za suzbijanje

"Stočari lako prepoznaju kliničke mastitise dok je dijagnostika subkliničkih komplikovanija", objašnjava Radinović.

Mastitis se javlja u dvije forme koje su uporedo prisutne u zapatu i često prelaze iz jedne u drugu, to su klinička i subklinčka. Za onu kliničku su karakteristični izraženi simptomi, otok vimena, crvenilo, bolnost, promijenjen sekret. Često je prati i promjena opšteg stanja, povišena temperatura, gubitak apetita pa i letalni ishod. Druga, subklinička podrazumjeva izostanak kliničkih promjena na vimenu i životinji uz promjenu sekreta vimena koja ne mora biti organoleptička. U cilju njenog dijagnostikovanja neophodno je koristiti stajske ili laboratorijske metode za otkrivanje poremećaja sekrecije.

"Subklinička forma mnogo se češće javlja i prema literaturi taj odnos je oko 10 na prema jedan."

Prevencija kao najvažniji činilac

Težište borbe protiv mastitisa mora biti na prevenciji. Njegova pojava i primjena terapije već znači gubitak za vlasnika.

"Preventivne mjere treba da idu u dva pravca i to da se spriječi unošenje uzročnika u zapat, a kao drugo da se zaustavi širenje postojećih odnosno da se oni eliminišu. Na ovakav način mogu se štete od bolesti svesti na prihvatljivu mjeru", savjetuje profesor Poljoprivrednog fakulteta.


Tagovi

Mastitis Zapaljenje vimena Visoka mliječnost Subklinička forma Klinička forma


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine, posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvaliteti i sigurnosti namirnica životinjskog podrijetla.