Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • zaštitne mjere
  • 17.06.2021. 12:10

Šta to koči zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje?

Kada je riječ o izradi prijedloga zakona o izmjeni Zakona o hrani, o veterinarstvu i Zakona o poljoprivredi, Košarac smatra da bi onaj o hrani mogao biti završen do jeseni.

Foto: Bigstockphoto/asayenka
  • 52
  • 38
  • 0

Tokom jučerašnjeg dana ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Staša Košarac, izjavio je da prijedlog odluke o praćenju stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, kao i onaj za mjere unaprjeđenja domaće proizvodnje, nije dobio podršku iz Federacije BiH. 

Prema njegovim riječima to se ne odnosi na ranije spominjane zaštitne mjere već na one pomoću kojih bi se pratilo kako je došlo do poremećaja na tržištu. Košarac je naglasio kako je namjera bila da entitetska tijela, zajedno sa poljoprivrednicima to konkretno pitanje usmjere prema zajedničkom nivou vlasti. 

Napomenuo je i da je prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa porijeklom iz zemalja EU, na period od 200 dana, definisan i upućen u proceduru, ali nije dobio podršku na tri održane sjednice Savjeta ministara. 

Kako navodi Srna, Košarac je na pitanje jednog od poslanika šta je to tačno urađeno po pitanju zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, istakao da se mora radikalnije preispitati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. 

Zakon o hrani može biti završen do jeseni ?

Takođe je dodao da ne postoji ni odgovarajuća podrška tokom pripreme adekvatnih rješenja, ali i to da je naša zemlja previše oslonjena na stavove EU. 

Ministar Košarac je u svakodnevnoj komunikaciji sa predsjedavajućim Vijeća ministara vezano za zaštitu domaće proizvodnje, te da je i u ekspozeu Vijeća jasno navedeno da će se baviti pitanjem zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Kada je riječ o izradi prijedloga zakona o izmjeni Zakona o hrani, o veterinarstvu i Zakona o poljoprivredi, Košarac smatra da bi onaj o hrani mogao biti završen do jeseni dok je Zakon o veterinarstvu kompleksniji pa da se ni do rješenja neće tako lako doći. 

"Mi se svakako trudimo i mislim da ćemo neku preliminarnu verziju imati na jesen, a nakon toga krenuti i sa usaglašavanjem sa entitetskim ministarstvima i na taj način i to pitanje riješiti", pojasnio je on, te dodao da ima usaglašen zakon o vinu više od 95 odsto i da bi se uskoro mogao naći pred Savjetom ministara.

Udruženje poljoprivrednika BiH traži hitnu zaštitu domaće proizvodnje

Podsjetimo, prije skoro godinu dana Udruženje poljoprivrednika BiH uputilo je zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da se domaća proizvodnja pod hitno zaštiti određenim mjerama. 

Zbog nepostupanja nadležnih institucija u skladu sa zakonom o vanjskotrgovinskoj politici i sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU, odnosno, donošenja konkretnih mjera za zaštitu domaće proizvodnje uvođenjem carina i prelevmana, poljoprivrednici trpe ogromne štete koje će država ipak na kraju morati nadoknaditi. 


Tagovi

Zaštita domaće proizvodnje Staša Košarac Prelevmani i carine Zaštitne mjere Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Zakon o hrani Zakon o veterinarstvu Zakon o poljoprivredi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.