Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 16.01.2024. 09:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Šta su dogovorili mljekari sa ministrom: Poticaji po grlu do kraja mjeseca, a premija?

Farmeri s ministrom: Poticaje po grlu do kraja januara, definirali i visinu premije za 2024.?

Foto: MPŠV RS
  • 1.063
  • 74
  • 0

Tri sata jučer su predstavnici Udruženja mljekara Republike Srpske razgovarali sa resornim ministrom Savom Minićem i njegovim saradnicima. Veliki je ovo pomak, kažu proizvođači mlijeka, te susret ocjenjuju konstruktivnim i zadovoljavajućim, a ista ocjena stigla je i iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Na stolu su se našle brojne teme, a kao najvažnija - isplata zaostalih dugovanja od lani, odnosno poticaja po grlu, rekao je Milorad Arsenić, predsjednik ovog udruženja za Agroklub. Mljekari s upoznali ministra sa teškim stanjem u kojem su se našli zbog kašnjenja isplata, a riječ je o dugovanjima prema dobavljačima.

"Naš zahtjev je bio da se do kraja januara isplate poticaji po grlu iz 2023., a u februaru i poticaji za kapitalne investicije. I tu imamo velika potraživanja jer smo investirali i u objekte, mehanizaciju", kaže Arsenić.

Premija minimalno 0,28 KM/l

Ukoliko novac ne legne na račune, farmeri će se naći u problemu te bi u pitanje moglo doći funkciosanje u cijeloj proizvodnji jer prezaduženi. Poticaj po grlu za prošlu godinu iznosi 330 KM, a u prebrojavanju je ustanovljeno da je u Republici Srpskoj ima više od 30 hiljada grla. Očekuju da će im uskoro biti isplaćene i premije za novembar i decembar 2023.

Otkrivamo detalje pravilnika o podsticajima za 2024. u Republici Srpskoj

Na sastanku je razgovarano i o modelima podrške mljekarskom sektoru u 2024. godini.

"Mi smo bili izričiti da se mora povećati premija po litri mlijeka. Ono što je sigurno je da će to povećanje biti minimalno tri feninga, odnosno 0,28 KM/l, ali vjerujemo da će Ministarstvo iznaći sredstava da to bude i nešto više", rekao je prvi čovjek mljekara, naglasivši i kako su saglasni da oni u brdsko-planinskim predjelima dobiju nešto više podrške.

Sa sastanka u Ministarstvu 

Dodao je kako će visina visina premija zavisiti od toga kako se se iskristalisati plan o kapitalnim investicijama, no siguran je da Republika Srpska u 2024. neće sufinansirati nabavku 900 traktora kao što je bilo lani, a "to će se regulisati bodovanjem i ograničenom visinom sredstava, maksimalno može biti 400 trakotra, samim time bi se iznašla sredstva koja bi mogla povećati direktne podrške, po litri mlijeka, eventualno i one po grlu".

Kamen temeljac na ljeto

Kako je saopćeno iz Ministarstva, 500.000 KM će kroz Pravilnik o podsticajima za ovu godinu biti odvojeno za izgradnju mljekare na teritoriji Grada Prnjavora. Arsenić očekuje da će već ovog ljeta postaviti kamen temeljac za ovu investiciju koju su pokrenuli proizvođači mlijeka.

"Mnogo vremena smo potrošili na rješavanju upisa u zemljišne knjige zbog složene procedure. To je riješeno, sada pregovaramo sa finansijerima, bankama, a i ova podrška će doprinijeti da se to ubrza. Moja neka procjena je da je ljeto početak gradnje", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, kazavši i kako se neće zanositi niti brzati jer nemaju pravo na grešku.


Tagovi

Udruženje mljekara RS Milorad Arsenić Ministar poljoprivrede Savo Minić Proizvodnja mlijeka Premije za mlijeko Poticaji po grlu


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.