Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivrednici
  • 03.02.2021. 14:30

Šta poljoprivrednici kažu za nastup otkupljivača i prerađivača?

"Zaštita domaće proizvodnje jeste i treba biti prioritet države. Drago nam je da su se uslijed naših višemjesečnih pritisaka stvari konačno pokrenule iz mrtve tačke", poručuju iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 123
  • 19
  • 0

Udruženje poljoprivrednika FBiH dalo je svoj odgovor na današnje nastupe otkupljivača i prerađivača mesa iz cijele Bosne i Hercegovine. 

Kako se navodi u njihovom saopćenju, smatraju da je riječ o gruboj manipulaciji i pokušaju da se odbrane privatni interesi pojedinih uvoznih lobija.

"Zaštita domaće proizvodnje jeste i treba biti prioritet države. Drago nam je da su se uslijed naših višemjesečnih pritisaka stvari konačno pokrenule iz mrtve tačke", poručuju iz ovog udruženja. 

Kako ističu, danas su se za riječ javili isključivo otkupljivači i prerađivači, dakle "grobari bosanskohercegovačke poljoprivrede", koji umjesto da iskoriste domaće resurse radije uvoze meso krajnje sumnjive kvalitete i često nepoznatog porijekla.

Veliki trgovinski deficit BiH

Zbog takvih, na stolovima građana naše zemlje završavaju proizvodi značajno nekvalitetniji od onih koje mogu ponuditi domaći proizvođači.

"Trebamo napomenuti da su mnogi od tih proizvoda prodavani kao takozvani domaći, iako domaća je u njihovom slučaju samo vlasnička struktura firme koja je uvezeno meso otkupila i preradila".

Iz pomenutog udruženja smatraju da pokušaj plašenja javnosti povećanjem cijena predstavlja zapravo vapaj otkupljivača i prerađivača da prihod koji ubiru zahvaljujući nefer praksama ostane netaknut.

"Ne obaziru se pri tom ni na ogroman trgovinski deficit naše zemlje ni na propast BiH poljoprivrednika, odlazak mladih sa sela i sve izraženiji gubitak radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru", stoji u njihovom saopćenju.

Nadležne institucije konačno predložile zaštitne mjere na uvoz mesa?

Podsjetimo, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac, prije dva dana predložio je Savjetu ministara BiH da uvoz svježeg i rashlađenog, goveđeg i svinjskog mesa iz EU bude podvrgnut plaćanju pune carine, a koja je propisana važećom Carinskom tarifom Bosne i Hercegovine.

Zamisao je da se navedena odluka primjenjuje 200 dana od momenta stupanja na snagu, a ministar je istakao da će se založiti za njeno usvajanje, s namjerom da se zaštite domaći proizvođači.

"Na osnovu pomenutih zahtjeva i u skladu sa aktuelnim procedurama, pripremili smo odluku o posebnim mjerama na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU, koju smo uputili Savjetu ministara na razmatranje", naveo je Košarac i dodaje da osnovna politika resornog minstarstva i jeste zaštita farmera u BiH.


Tagovi

Udruženje poljoprivrednika FBiH Otkupljivači Prerađivači Uvoz mesa Trgovinski deficit Carine Zaštita farmera


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.