Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prelevmani i carine
  • 02.02.2021. 10:00

Nadležne institucije konačno predložile zaštitne mjere na uvoz mesa?

Vlada RS prošle nedjelje usvojila je informaciju o tome u kakvom se stanju nalazi uzgoj i plasman junećeg i svinjskog mesa, te predložila Savjetu ministara uvođenje prelevmana i carina.

Foto: Bigstock/sutipond somnam
  • 163
  • 119
  • 0

Tokom jučerašnjeg dana, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac, predložio je Savjetu ministara BiH da razmotri odluku o uvođenju zaštitnih mjera, odnosno, prelevmana i carina na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU.

Kroz ovaj prijedlog precizirano je da uvoz pomenutih vrsta mesa bude podvrgnut plaćanju pune carine, a koja je propisana važećom Carinskom tarifom Bosne i Hercegovine, navodi se u Savjetu ministara.

Mjere će se primjenjivati 200 dana ?

Zamisao je da se pomenuta odluka primjenjuje 200 dana od momenta stupanja na snagu, a ministar Košarac istakao je da će se založiti za njeno usvajanje, s namjerom da se zaštite domaći proizvođači, navodi Srna.

Kako smo nedavno pisali, Vlada RS prošle nedjelje usvojila je informaciju o tome u kakvom se stanju nalazi uzgoj i plasman junećeg i svinjskog mesa, te predložila Savjetu ministara uvođenje prelevmana i carina na uvoz ovih kategorija mesa.

"Na osnovu pomenutih zahtjeva i u skladu sa aktuelnim procedurama, pripremili smo odluku o posebnim mjerama na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU, koju smo uputili Savjetu ministara na razmatranje", naveo je Košarac i dodaje da osnovna politika resornog minstarstva i jeste zaštita naših farmera.

Trpi i prerada i klaonice

"Kroz razgovor sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, istakli smo da se inicijative za uvođenje mjera podnose nadležnim entitetskim ministarstvima, a koja imaju statističke i druge relevantne podatke. Sada, kada imamo kredibilan zahtjev nadležnog ministarstva i Vlade Republike Srpske, predložio sam Savjetu ministara odluku o posebnoj protekciji na uvoz goveđeg i svinjskog mesa iz EU i pozivam kolege da to podrže", poručuje Košarac.

Proizvođači junadi i svinja zahtjevaju zaštitu domaće proizvodnje

Podsjetimo, prošle godine su iz Udruženja poljoprivrednika BiH istakli kako uvozom svježe i rashlađene svinjetine i junetine nisu ugroženi samo primarni poljoprivredni proizvođači nego i klaonice u našoj zemlji, koje se suočavaju sa problemom viška radne snage.

"Molimo vas da naš zahtjev odmah riješite i uvedete gore navedene mjere, kako mi proizvođači, ali ni klaoničari ne bi trpili dalje štete", stoji u obraćanju stočara Vijeću ministara BiH.

Tom prilikom je zaključeno da ukoliko se zahtjev farmera ne uvaži, to će se smatrati kao da je uništena domaća proizvodnja svinjskog i junećeg mesa, a samim tim i prerađivački kapaciteti.


Tagovi

Zaštita domaće proizvodnje Uvoz mesa Prelevmani i carine Protektivne mjere Staša Košarac Savjet ministara BiH


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.