Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitne mjere
  • 30.01.2021. 11:30

Još uvijek neizvjesno uvođenje prelevmana i carina na uvoz mesa?

Proizvođači i dalje smatraju da se ova situacija može riješiti samo uvođenjem prelevmana i to u iznosu od dvije KM po kilogramu i deset odsto carina u trajanju od dvije godine.

Foto: Bigstockphoto/asayenka
  • 99
  • 120
  • 0

Kada je riječ o zaštitnim mjerama na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa, Vlada RS predlaže da ih Savjet ministara BiH usvoji. Domaći proizvođači i dalje smatraju da se samo tako može spasiti stočarska proizvodnja koja je na granici da propadne. 

Uvođenje pomenutih mjera na uvoz mesa ova nadležna institucija je predložila na osnovu Zakona o spoljnotrgovinskoj politici i na njemu zasnovane Odluke o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza, te Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, stoji u zvaničnom saopštenju Vlade RS. 

U najavi novi protesti, ako nadležni ne odreaguju na zahtjeve poljoprivrednika?

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača nadaju se da će Savjet ministara usvojiti prijedlog Vlade RS i konačno odobriti uvođenje prelevmana i carina na uvoz mesa, zato što su ove kategorije u posljednje vrijeme najugroženije, mada je potrebno isti princip primjeniti i u proizvodnji voća, povrća, ali i mlijeka i njegovih prerađevina jer je pandemija korona virusa ostavila posljedice u svakom od ovih sektora. 

U međuvremenu viškovi sve veći ?

Kako smo čuli od Stojana Marinkovića, predsjednika Saveza, poljoprivrednici ocjenjuju da je glavni razlog njihovog nezadovoljstva, koje je krajem prošle godine kulminiralo blokadom terminala u Gradišci i Rači, niske otkupne cijene živih životinja zbog nelojalne konkurencije i niskih uvoznih cijena mesa iz EU, a za to vrijeme u našem stočarstvu stvaraju se veliki tržišni viškovi mesa.

Podsjetimo, ranije smo pisali da proizvođači smatraju kako se ova situacija može riješiti samo uvođenjem prelevmana i to u iznosu od dvije KM po kilogramu i deset odsto carina u trajanju od dvije godine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, izjavio je da će prijedlog o uvođenje zaštitnih mjera na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda uputiti na razmatranje Savjetu ministara nakon što to zatraži nadležno entitetsko ministarstvo, navodi Glas Srpske

"Resorno ministarstvo će na osnovu tog validnog zahtjeva, a u skladu sa procedurama, aktuelno pitanje predložiti Savjetu ministara i apelovati na kolege da podržimo takav prijedlog", pojasnio je Košarac.


Tagovi

Uvoz mesa Zaštitne mjere Prelevmani Carine Domaća proizvodnja Tržišni viškovi Staša Košarac Stojan Marinković


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.