Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjeti FAZ
  • 30.03.2022. 12:00

Šta je važno kod hranidbe koza - kada uvesti dijetu?

Pašnjaci koje koriste koze često pokazuju znakove negativne selekcije, obzirom da koze "probiru" ukusnije i hranjivije bilje pa ga samim time istrebljuju s pašnjaka.

Foto: Depositphotos/martijnmulder
  • 138
  • 49
  • 0

Hranidba koza jedan je od najvažnijih faktora, poslije genetskog potencijala, koji utječe na reproduktivne parametre i proizvodnost koza u uzgoju. Njenim pravilnim balansiranjem direktno utječemo na ostvarenje genetskog potencijala, a nasuprot tome neadekvatnom i nedostatnom hranidbom potpomažemo ne samo padu proizvodnosti, nego pogodujemo i razvoju različitih bolesti kod životinja u uzgoju.

Kako navodi Silvija Zelenika, dipl.ing.agr., iz Federalnog agromediteranskog zavoda, koze dijele brojne sličnosti u hranidbi s ostalim preživačima, no uz to obilježavaju ih i određene posebnosti svojstvene samo njima. One u ishrani koriste daleko veći broj biljnih vrsta, također i količinski naspram vlastite tjelesne mase prednjače u unosu hrane, a pri paši uvijek biraju hranjivije dijelove bilja. 

Ovo doprinosi njihovoj boljoj produktivnosti mlijeka, u odnosu na tjelesnu masu, koja ih često čini boljim proizvođačima mlijeka od mliječnih pasmina krava. Nasuprot tome, pašnjaci koje koriste koze često pokazuju znakove negativne selekcije, obzirom da koze "probiru" ukusnije i hranjivije bilje pa ga samim time istrebljuju s pašnjaka.

Ispašom i brstom zadovolje svoje potrebe (Foto: Depositphotos/nehruresen)

Kako koze u hranidbi koriste veliki broj biljnih vrsta, to im treba i omogućiti. Dakako ako idu na pašu uzgajivači mogu biti opušteniji po tom pitanju, jer one same ispašom i brstom zadovolje svoje potrebe u pogledu raznovrsnosti obroka. Kada borave u štalama, na uzgajivaču leži odgovornost da im omogući raznovrstan, količinski adekvatan, kvalitetno spremljen i skladišten obrok.

Iako se na našim područjima koze najčešće gaje na ekstenzivan način, pri čemu se naglasak hranidbe nalazi upravo na ispaši u kombinaciji s brstom kome je sklonija, ipak u hladnom dijelu godine i one provode većinu vremena u kozarnicima. Tu se, kao i za one u polu intenzivnom ili intenzivnom uzgoju, očekuje od uzgajivača da im omogući idealne ili čim bliže tome hranidbene prilike. Zimski režim hranidbe se poklapa i s drugom fazom graviditeta, periodom jarenja i prvom fazom laktacije. Ovo su ujedno i najosjetljivija razdoblja proizvodnje, pa su eventualni propusti pri tom znatno skuplji.

Različiti sistemi hranidbe

Različite faze graviditeta zahtijevaju i različite sisteme hranidbe, ovisno o potrebama koza u pojedinim fazama. U prva tri mjeseca, dodatnoj hranidbi koza i ne treba poklanjati posebnu pažnju tj. prakticirati je. To se razdoblje poklapa i s ulaskom koza u suhostaj (ukoliko već i ranije nisu zasušile), a sami plod je još suviše malen kako bi mogao utjecati na pojačanu potrebu za hranom gravidnih koza. Stoga se sve potrebe u hranjivim tvarima u ovom razdoblju lako mogu zadovoljiti konzumacijom kvalitetnih voluminoznih krmiva.

No u zadnja dva mjeseca gravidnosti uprkos tome što tada ne proizvode mlijeko ipak dolazi do povećanja potreba u hranjivim tvarima. Stoga i obrok mora biti bogatiji proteinima, mineralima i energijom. Ovo kao rezultat intenzivnog razvoja fetusa koji se odvija u ovoj fazi, pa unos hranjivih tvari treba biti čak i ekvivalentan obroku koji su nudi na vrhuncu laktacije. S obzirom na to da je kapacitet konzumacije krme dosta umanjen (ubrzanim razvojem plod zauzima sve više mjesta u trbušnoj šupljini), važno je u hranidbu visoko bređih koza uvrstiti i koncentrirani dio obroka. 

Bliženjem termina jarenja obrok treba reducirati (Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi)

Kako bi se izbjegle poteškoće i poremećaji probave, unos koncentriranog obroka ne smije premašiti voluminoznu komponentu. Koncentrirani dio obroka se postepeno uvodi i količina mu se povećava do oko 400 – 500 g suhe tvari na 100 kg tjelesne mase. Pri tome je uputno da koze imaju minimalno 1,7 kg suhe tvari iz voluminoznih hranjiva na 100 kg tjelesne mase.

Reducirati obrok

Bliženjem samog termina jarenja obrok treba reducirati, posebno koncentrirani dio. Tako da dva dana prije jarenja obrok treba biti sastavljen pretežno od kvalitetnog sijena, a odmah nakon jarenja kozama se daje mlaki napoj sa pšeničnim posijem. Dalje u prvih 24 sata po porodu kozama se daje samo manja količina kvalitetnog sijena. Tako se sprječava naglo i obilno nalijevanje vimena, koje lako može dovesti do upala i pojave mastitisa. Drugi i treći dan po jarenju uz kvalitetno sijeno im se može dodati i koncentrat u količini od 100 g po grlu dnevno. Na dalje se prema isteku prve sedmice obrok postepeno povećava do mjere koju je imao prije poroda.

Krpelji mogu izazvati pomor janjadi i kozlića

Hranjive tvari sadržane u voluminoznoj krmi obično nisu dovoljne za zadovoljavanje potreba koza u početnoj fazi laktacije i njenom vrhuncu. Bitno je uz voluminozni dio obroka, koji uvijek mora biti dominantna komponenta, dodavati i koncentrat. Količina ovisi o kvalitetu voluminozne krme, kondicije i mliječnosti koze. Porast mliječnosti treba biti popraćen adekvatnom prilagodbom obroka, tako da se udio krepke krme postupno povećava, a voluminozni  dio se uvijek treba davati prije koncentriranog.

Blokovi za lizanje

Prelaskom na ljetnu hranidbu, kada je stadu omogućena paša i brst, potreba za dodavanjem sijena se značajno smanjuje, ali i koncentrata koji čak u pojedinim proizvodnim fazama ljetnog perioda ispaše nije niti potreban. Hranidbom se koze moraju snabdjeti i dovoljnom količinom mineralnih tvari. Njihov odgovarajući unos utječe na normalno odvijanje metaboličkih procesa i pokretanje enzimskih, te hormonskih sistema u tijelu. Zatim se ugrađuju i kao strukturni elementi tkiva, organa i tjelesnih tekućina. Njihov dodatak obroku potrebno je prakticirati tokom cijele godine.

Vitaminsko – mineralnu komponentu u zimskom dijelu godine najlakše je i najpraktičnije ponuditi u obliku blokova za lizanje, mjestimično razmještenih po kozarniku, a koje će koze konzumirati po volji, zaključuje Zelenika.


Tagovi

Koze Hranidba koza Preživari Ishrana koza Silvija Zelenika Jarenje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.