Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 27.10.2023. 15:00

Šta Evropljani misle o dobrobiti životinja?

Da bi dobrobit uzgajanih životinja u njihovoj zemlji trebalo bolje zaštititi nego što je sada smatra 84 posto Evropljana, a 83 posto podržava ograničavanje vremena za njihov transport

Foto: Depositphotos/ginasanders
  • 97
  • 22
  • 0

Rezultati istraživanja Eurobarometra pokazuju koliko je za Evropljane važna zaštita dobrobiti životinja na čijem unapređenju Evropska komisija djeluje više od 40 godina, progresivno poboljšavajući uslove za njihov uzgoj i usvajajući standarde dobrobiti u zakonodavstvo koje je među nekima od najviših u svijetu.

Specijalno istraživanje sprovedeno je od 2. do 26. marta 2023. godine. Intervjuisano je 26.376 ispitanika iz 27 država članica EU, iz različitih društvenih i demografskih grupa.

Zadovoljiti osnovne etičke zahtjeve

Da bi dobrobit uzgajanih životinja u njihovoj zemlji trebalo bolje zaštititi nego što je sada smatra 84 posto Evropljana, a 83 posto podržava ograničavanje vremena za njihov transport.

Preko 90 posto smatra da poljoprivredna i uzgojna praksa treba da zadovolje osnovne etičke zahtjeve, što uključuje pružanje životinjama dovoljno prostora, dovoljno hrane i vode, okruženje prilagođeno njihovim potrebama (blato, slama itd.) te osiguravanje pravilnog rukovanja. Istraživanje je pokazalo visok nivo brige za dobrobit životinja u klaonicama.

Tri četvrtine ispitanika smatra da je praksa ubijanja muških pilića nakon pilenja neprihvatljiva, dok je ogromna većina bila za zabranu rezanja određenih dijelova tijela životinja (repova, ušiju, kljunova itd.) osim ako je to neophodno i uz anesteziju. Za strogu zabranu uzgajanja životinja zbog proizvodnje krzna je 57 posto, a 37 posto smatra da bi ga trebalo održavati samo pod poboljšanim uslovima.

Evropska komisija odgodila zabranu kaveza

Bolju zaštitu dobrobiti kućnih ljubimaca u svojoj zemlji podržava 74 posto ispitanika.

Spremni platiti više 

Kada je u pitanju uvoz hrane iz zemalja koje nisu članice EU, 84 posto Evropljana smatra da bi se trenutna situacija trebala promijeniti, bilo primjenom pravila EU o dobrobiti životinja na uvoz hrane ili njezinim označavanjem prema primijenjenim standardima.

Ispitivanje je obavljeno u martu 2023. kada su cijene hrane porasle zbog inflacije, ali je 60 posto ispitanika navelo da bi bili spremni platiti više za proizvode dobivene iz poljoprivrednih sistema koji su pogodni za dobrobit životinja. Oko 26 posto bila bi platila i do pet posto više za takvu hranu.

Poboljšanje ovih EU standarda važan je dio strategije Od polja do stola. Intenzivno se radi na reviziji zakonodavstva EU o dobrobiti, a prijedlog o zaštiti tokom transporta biće predstavljen u decembru 2023. godine.


Tagovi

Eurobarometar Evropska komisija Istraživanje Dobrobit životinja Transport životinja Klaonice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

I grčki poljoprivrednici protestuju. Hiljade njih, iz cijele zemlje okupilo se u utorak na centralnom trgu u Atini. Traktore su parkirali ispred zgrade parlamenta u najvećem protestu do sada. Razlog okupljanja su sve veći troškovi proizvodn... Više [+]