Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 05.10.2023. 15:00

Evropska komisija odgodila zabranu kaveza

Zahtjevi o dobrobiti životinja ostaju prioritet u narednim mjesecima, ali revizija cjelokupnog zakonodavstva zahtijeva više procjene i dijaloga, kaže Maroš Šefčovič

Foto: Depositphoto/Miguel-Perfectti
  • 52
  • 8
  • 0

Evropska komisija je odgodila prijedloge za zabranu kaveza, smjernice za klanje ili označavanje, saopštio je na sjednici Evropskog parlamenta Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije, koji je odgovoran za praćenje Zelenog plana.

Ostaju prioritet, ali... 

Ukazao je da zahtjevi o dobrobiti životinja ostaju prioritet u narednim mjesecima, ali da revizija cjelokupnog zakonodavstva zahtijeva više procjene i dijaloga uprkos činjenici da su brojne konsultacije i dijalozi već održani. Potvrdio je da Evropska komisija namjerava dostaviti prijedlog o zaštiti životinja tokom transporta do decembra 2023. godine.

No, usvajanjem samo jednog od četiri postavljena, neće se zadovoljiti zahtjevi miliona građana. 

Građani podržali zabranu kaveza

Naime, evropske organizacije civilnog društva su razočarane i smatraju da je Komisija za to imala dovoljno vremena i mogućnosti. Euro group for animals izvještava da su brojne nevladine organizacije prikupile 1,4 miliona potpisa putem građanske inicijative za podršku prijedlogu za zabranu kaveza. Nakon brojnih pritisaka, Komisija se obavezala da će zabraniti kavezni uzgoj kao dio Uredbe o uzgajanju životinja koja će biti usvojena u trećem kvartalu 2023.

Upozoravaju da će samo ažuriranje pravila transporta živih životinja ostaviti milijarde njih na milost i nemilost zastarjelim zakonima ili bez ikakvih zakona. Podsjećaju i da su brojna mišljenja EFSA-e pokazala hitnu potrebu ažuriranja postojećih pravila.

"Kašnjenje nije ono što građani žele. Ova odluka postavlja pitanja o budućnosti dobrobiti životinja u Evropi", kaže Reineke Hameleers, izvršna direktorica Euro group for animals.


Tagovi

Evropska komisija Evropski parlament Dobrobit životinja Transport životinja Zabrana kaveza Maroš Šefovič


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]