Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje antibiotika
  • 27.07.2020. 07:30

Šta donosi plan o globalnom smanjenju antibiotika na farmama do 2025.?

Udruženja Animal health Europe i Health for Animals objavili su šta sve treba preduzeti kada je u pitanju smanjenje antibiotika u stočarskoj proizvodnji, kao i kod kućnih ljubimaca.

Foto: Jumpstory
  • 58
  • 10
  • 0

Udruženja Animal health Europe i Health for Animals objavili su globalni plan sa 25 strategija kada je u pitanju smanjenje antibiotika u stočarskoj proizvodnji kao i kod kućnih ljubimaca. U ambiciozni plan koji žele ostvariti do 2025. godine, uloženo je do sad više od milijardu eura, a tri glavna pristupa su: prevencija bolesti i kontrola, rano otkrivanje te brz i precizan tretman.

Smanjenje antibiotika i ekološka proizvodnja - jedni od glavnih ciljeva strategije F2F

Kako pojašnjavaju, podrška međunarodnih i regionalnih organizacija u poboljšanju prevencije, otkrivanja i liječenja bolesti životinja i promovisanja korištenja više alata za zdravstvena stanja, nužna je za smanjenje potrebe za antibioticima.

Potrebne su inovacije i 9,1 milijardi eura 

Prema njima, prije svega su potrebne inovacije koje će pomoći održati životinje zdravijima, sačuvati njihovu dobrobit, dijagnosticirati bolesti i tačnije ih liječiti.

Kako bi se to postiglo, udruženja smatraju da će biti potrebno najmanje 9,1 milijarde eura za istraživanje i razvoj da bi se dobilo planiranih 100 novih vakcina, 20 alata za dijagnostiku, 20 novih prehrambenih i 30 drugih proizvoda koji mogu smanjiti potrebu za antimikrobnim lijekovima.

Tu su i doprinosi za veće osposobljavanje veterinara. Potrebno je edukovati više od 100.000 njih za odgovornu upotrebu lijekova te uložiti najmanje 4,5 milijuna eura u stipendije.

Treba izraditi i nove 'alate' koji smanjuju izloženost ljudi na bakterije poput Salmonelle, Campylobacter i E.coli. Takođe, sprovesti i analizu rizika za svaki novi antibiotik koji se plasira na tržište.

Bespovratna sredstva za istraživanje

Smanjenje potrebe za antibioticima može biti moguće samo ako se koristi naučna osnova i metode koje se pravilno prenesu javnosti. Kako bi se to postiglo na globalnom nivou, udruženja planiraju komunicirati o prednostima biološke sigurnosti, dodataka prehrani, vakcina i proizvoda koje dobro djeluju na zdravlje životinja.

Koliko je nekontrolisana upotreba antibiotika kod domaćih životinja opasna za ljude?

Stoga planiraju osigurati bespovratna sredstva za istraživanje od najmanje 0,9 miliona eura, objaviti nova naučna istraživanja i dobijene podatke dostaviti i javnim tijelima poput Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Saradnja je važna te planiraju raditi na izgradnji partnerstva kako bi postigli željeni cilj. Učestvovati će, navode, u koalicijama na glavnim tržištima, podijeliti podatke o prodaji, osnovati pet novih partnerstva koji pomažu u ostvarenju ciljeva na nedovoljno razvijenim tržištima te obaviti 50 kontrola dobavljača lijekova kako bi se osigurali standardi.  

Kompletan plan možete pročitati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Antibiotici Smanjenje antibiotika Globalni plan 25 strategija Zdravlje životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.