Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje životinja
  • 22.12.2022. 15:00
  • Slovenija

Skrivene kamere u klaonici: Neomamljene životinje iskrvare pri punoj svijesti?

Na snimci se vidi svinja vezana za nogu, na traci za klanje bez da je prethodno omamljena, a pri punoj svijesti je i iskrvarila do smrti, opisuju u slovenskom udruženju klanje u klaonici PZ Rače

Foto: AETP
  • 696
  • 147
  • 0

Slovensko udruženje AETP (Animal Enterprise Transparency Project) prošle je godine javno objavilo snimke koje su otkrile brutalno iživljavanje nad svinjama i bikovima u mariborskoj klaonici Košaki. One su tada izazvale tolike kontroverze da su neki od većih trgovačkih lanaca izbacili njihove proizvode iz prodaje. 

Ovih dana su objavili novi video snimljen skrivenim kamerama koji, navode u saopćenju, pokazuju da navedeni slučaj nije rijedak primjer već rutinska praksa. Naime, u klaonici poljoprivredne zadruge Rače, koja je, opisuju, izgrađena prema savremenim evropskim smjernicama, snimke pokazuju da radnici redovito zlostavljaju životinje palicama i udarcima, a omamljivanje prije klanja je manjkavo ili se uopće ne provodi. Zlostavljanje životinja potvrdili su i iz Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja (UVHVVR).

Nepravilno omamljivanje

Na snimci se vidi svinja vezana za nogu, na traci za klanje bez da je prethodno omamljena, a pri punoj svijesti je i iskrvarila do smrti, opisuju u ovoj udruzi te navode da su svjedočili ogromnom broju slučajeva nepravilnog omamljivanja. U gotovo polovini svih viđenih pokušaja, struja nije bila dovoljno jaka da osigura gubitak svijesti kod životinja. Kažu kako ih je samo fizički paralizirala te da pri punoj svijesti odlaze na klanje.

Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?

Također navode da su primijetili da postoji vrlo dug vremenski period od omamljivanja životinje elektrošokom do reza vratnih žila, a prosječno traje 2 minute iako bi to po pravilima trebali učiniti unutar 15 sekundi. "Po isteku 15 sekundi dolazi do povratka svijesti životinje. Čak i kod naizgled pravilnog omamljivanja velika većina bikova jasno reagira na ubod noža, ali ti vrlo primjetni znakovi ne smetaju radnicima i veterinarima", komentiraju dodajući da je omamljivanje tokom klanja daleko od mišljenja javnosti da životinje bezbolno zaspu.

Zaklana krava još uvijek diže glavu 

Ukinuti klaonice? 

Oglasili su se i u udruzi Prijatelji životinja gdje pišu kako ništa nije humano u vezi s klaonicama. "Cjelokupni život 'životinja za hranu' uključuje neprirodan uzgoj, okrutan odnos, umjetno hranjenje te duge vožnje koje vode u neminovnu smrt", izjavili su, a navedeno potrkjepljuju opisom uzgoja u skučenim torovima, uz električne palice, uvrtanje repova te mučenjem i strahovima koji su, tvrde, još uvijek vrlo česte pojave. 

Šokantni uslovi za životinje i hranu u mađarskoj ilegalnoj klaonici

"Jedini način za spasiti životinje od stravične patnje u tvornicama smrti je prestati ih jesti i posegnuti jednako ukusnim i dostupnim biljnim mesom i proizvodima", poručili su. 

Također pozivaju i na potpisivanje građanske inicijative čiji je cilj da se u Evropi ukinu klaonice. Odnosno, njome se poziva Evropska komisija da iz djelatnosti prihvatljivih za poljoprivredne subvencije isključi stočarstvo i među njih uvrsti etičke i ekološke alternative, za proizvodnju biljnog i kultiviranog mesa, koje je kako navode u ovoj udruzi, istovremeno ekološko, čisto, zdravije, ali i bez antibiotika, gnoja, tumora i patnje životinja.

A kako izgleda klanje u slovenskoj klaonici poljoprivredne zadruge Rače, pogledajte u videu: 

Brez klavnice ni klobase, 2021-2022 from AETP on Vimeo.


Tagovi

PZ Rače Klaonica Klanje životinja Dobrobit životinja Nepravilno omamljivanje Okrutnost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.