Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolj
  • 21.11.2021. 07:30

Kako pravilno omamiti svinju bez nanošenja boli i opasnosti za ljude?

Nije dopušteno korištenje sjekire i malja jer tako nanosite bespotrebnu bol životinji, uzrokujete stres što u konačnici dovodi do nekvalitetnog mesa.

Foto: Depositphotos/mironovm
  • 1.794
  • 185
  • 0

Sigurno ste barem jednom negdje na internetu pročitali upute za svinjokolj koje na šaljiv način opisuju kako izgleda taj tradicijski običaj kojega prakticiramo u studenom i prosincu. Pa kaže, započinje ustajanjem u 5 i jednom rakijicom. Nakon četiri, pet rakijica, upućuje ova šaljiva kronologija, u sedam sati s čoporom susjeda odšeći do svinjca. Probudi svinju, neka ju susjed drži za rep, a ti joj stavi šlingu na gubicu. Izvuci ju iz svinjca na dvorište... Sve ono što slijedi, može potrajati sat vremena i zapravo nije niti malo smiješno. Iz više razloga. 

Bespotrebno i nezakonito nanosite bol životinji, dovodite u opasnost sebe i sve prisutne, svojim ponašanjem upropaštavate kvalitetu mesa. 

Idemo redom. 

Naime, sukladno Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja, propisano je da se svinju prije usmrćivanja, odnosno klanja, treba omamiti tako da ona u potpunosti izgubi svijest, dokle god ne nastupi smrt. A to znači da po svinji nećete udarati sjekirom, maljem ili nečim sličnim nego da ćete to učiniti električnim omamljivačem ili pištoljem za omamljivanje. 

Stres utječe na kvalitetu mesa 

"Nažalost, još uvijek je dosta primjera u praksi da ljudi nemaju pištolj, još manje električni omamljivač zbog čega koriste način mehaničkog omamljivanja koji je u prvom redu vrlo bolan za životinju, a i nije efikasan kao prethodna dva. Osim što joj nanosimo bol, takva je životinja izložena vrlo velikom stresu pa dolazi do negativnih posljedica na kvalitetu mesa", upozorava izv.prof.dr.sc. Vladimir Margeta s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. 

Naime, stres je posljedica naglog gubitka glikogena koji osigurava energiju kako ljudima tako i životinjama te održava pH vrijednosti mesa. "Ako dođe do stresnog stanja, u vrlo kratkom vremenu se potroši glikogen i pH mesa se snižava zbog čega dolazi do kemijskog procesa gdje ono postaje blijedo, mekano, otpušta veću količinu vode te gubi kvalitetu potrebnu za preradu u tradicionalne suhomesnate proizvode", pojašnjava te podsjeća koliko je bitna boja kod proizvoda kao što su kulen, šunka, kobasica. 

"Pored toga, dolazi do kalo otpuštanja mesnog soka. Otpusti se do 50 posto vode koja bi trebala ostati u mišićima."

Svako ovakvo natezanje uzrokuje stres (Foto: Depositphotos/Smuki)

Margeta kaže da je najbolji način omamljivanja ugljičnim dioksidom, no on se provodi samo u klaonicama. 

Cijena omamljivača koji se mogu koristiti u kućanstvima ovise o modelu i jačini i kreću se između 30 i 100 eura za oba uređaja. "Nisu eneormno skupi, značajno olakšavaju postupak, a životinji skraćuju bol i muke", komentira profesor. 

Sa svinjom mirno, bez buke i natezanja

Osim trenutka omamljivanja, Margeta podsjeća da postoje i određene predradnje prije samog omamljivanja. "Kod nas je uobičajeno da se okupi grupa ljudi, da se svinja u svinjcu "zasajla" i van ju vuče njih petorica. To su sve stvari koje nanose bol životinji, utječu na njezino stresno stanje i to ne bi trebalo primjenjivati", upozorava te opisuje pravilan postupak: 

"Onaj koji omamljuje svinju morao bi u svinjac ući mirno, bez vike doći do svinje, lagano ju pogladiti, prisloniti ili uređaj za električno omamljivanje ili pištolj na čelo i na taj ju način omamiti."

Optimalan smještaj pištolja za omamljivanje kod svinje je 2 cm iznad sjecišta uzdužne središnje linije glave i linije koja povezuje unutarnje kutove očiju (točno iznad očiju), usmjereno ravno prema repu (kralježnici), stoji u Uputi za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu. 

"Nakon samog procesa, u sljedećih 20-ak sekundi bi svinju trebalo zaklati, odnosno pristupiti iskrvarenju. Prije toga treba provjeriti je li ona dovoljno omamljena jer se često dogodi da zbog nestručnosti to ne bude tako. Tada je još gore pribjeći iskrvarenju i ubijanju jer dolazi do još veće patnje životinja", komentira naš sugovornik. 

Svinjokolj: Oprez pri klanju i obradi tovljenika - savjetuju stručnjaci

Spomenuli smo opasnost za ljude kada je riječ nekvalitetno meso, no postoji i opasnost na licu mjesta prilikom klanja. Ako koristite sjekiru ili malj i ne pogodite svinju isprve, ili ako ju niste dobro omamili pištoljem ili električnim pomagalom, ona se može trgnuti, udariti ili ugristi osobu pored sebe, izbiti nož. "Nije bio mali broj slučajeva gdje su ljdui bili ozbiljno ozljeđivani jer nije bilo uspješno obavljeno omamljivanje", zaključuje Margeta. 

Osim toga, znamo i kako ona rakijica, dvije, pet djeluju na svjesnost i ponašanje osobe koja ju omamljuje i kolje. 


Tagovi

Svinjokolj Kolinje Kako omamiti svinju Električni omamljivač Pištolj za omamljivanje Vladimir Margeta Klanje svinje Krmokolj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.