Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvođenje pilića
  • 22.02.2020. 13:30

Savjeti za uspješno izvođenje pilića

Bilo da se pilići izvode na prirodan način - pod kvočku ili u inkubatoru, priplodna jaja moraju redovno da se sakupljaju iz gnjezda i čuvaju do inkubiranja na odgovarajući način. Takođe i stavljanje jaja pod kvočku i rukovanje inkubatorom ima svoja pravila.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 4.604
  • 51
  • 0

Mali postotak izlijeganja pilića u živinarstvu ne zavisi toliko od rasnih odlika, koliko od svega što prethodi nasađivanju ili polaganju jaja u inkubator. Često su u pitanju samo naizgled nevažne sitnice, koje treba izbjeći. Navodimo neke od njih na koje nam je ukazao iskusni odgajivač rasne živine Danilo Brkić iz Kusatka kod Mladenovca (susjedna Srbija, op. ur.). Ovo su njegovi savjeti.

Teži pjetao - slabija oplodnja

Selekcija pjetlova na krupnoću je u posljednje vrijeme sve češći uzrok smanjenja plodnosti rasne živine. Srazmjerno povećanju tjelesne težine u odnosu na standardnu, opada i procenat oplodnje.

Raste proizvodnja živine, treba povećati otkupnu cijenu?

Odnos kokoši i pjetlova u jatu mora se prilagoditi rasi živine. Orijentaciono, puna oplodnja lakih rasa se postiže ako se jednom pjetlu omogući oplodnja 10 -12 kokoši. Kada su u pitanju takozvane teške rase, najbolji odnos je osam koka na jednog pjetla.

Povesti računa o higijeni jaja

Higijena gnjezda mora biti besprijekorna jer su jaja najpodložnija infekcijama dok se hlade neposredno poslije nošenja. U to vrijeme se naglo smanjuje zapremina unutrašnjeg dijela jajeta, a spoljašnji zrak ulazi kroz pore ljuske u unutrašnjost. Čista prostirka u gnjezdu umanjuje mogućnost da sa zrakom u jaja prodru i mikroorganizmi.

Jaja na podu indikator su manjka gnijezda u živinarniku (Foto: Zvezdana Gligorijević)

Jaja iz gnijezda se sakupljaju u što kraćim vremenskim razmacima. Zaprljana jaja snesena na podu živinarnika se ne smiju koristiti za nasad niti prikupljati u istu posudu sa čistim. Zaprljanih jaja na podu će bit više ako je manjak gnijezda u živinarniku. Duže zadržavanje jaja u gnijezdu može da uzrokuje propadanje embriona.

Dugo čuvana jaja smanjuju težinu pilićima

Jaja se ne smiju čuvati zbijeno naredana već im omogućiti ujednačeno rashlađivanje. Najbolje je da se stavljaju u kartonske podloške (kutije) s vrhovima okrenutim na gore. Tako se žumance zadržava u centralnom dijelu i ne postoji opasnost od sljepljivanja. Dugo čuvana jaja za nasađivanje utiču na smanjenu težinu izleženih jednodnevnih pilića. Osim toga, svakim danom procenat leženja opada za oko 0,5 odsto. Najbolji procenat izvođenja pilića je sa jajima starosti do sedmicu dana.

Morka - neobična i korisna živina

Idealno je ako se jaja čuvaju u prostorijama u kojima vlažnost zraka iznosi 70 do 80 odsto. Optimalna temperatura do trećeg dana kreće se od 21 do 24 stepena, a od četvrtog do sedmog 15 do 16 stepeni.

Odbacite podmladak koji se teško izvodi

Šest do osam časova prije ulaganja, inkubator i jaja treba zagrijati na temperaturi od 23 stepena. U inkubatorima koji nemaju automatski mehanizam okretanja, prvih sedam dana se jaja ne okreću. Tek poslije tog perioda se razgrađuju materije koje drže žumance u središnjem dijelu jajeta. Zato se do kraja leženja redovno okreću, da bi se spriječilo sljepljivanje za ljusku i propadanje embriona.

Inkubacija kokošijih jaja traje 21 do 23 dana. Početkom izvođenja uklanja se odbačena ljuska jer smeta ostalim pilićima koja se izvode. Podmaltku koji se teško izvodi (probija kroz ljusku) ne treba pomagati jer je avitalan i sklon bolestima.


Tagovi

Pilići Kusadak Danilo Brkić Inkubacija jaja Liježenje pilića


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !