• Morka
  • 25.08.2015. 17:00

Morka - neobična i korisna živina

Među živinom u našim seoskim dvorištima mogu se naći i morke, poznate i kao misirke ili biserke.

  • 2.761
  • 15
  • 0

Iako su morke živahne i bučne ptice, nisu zahtjevne za čuvanje. Mogu se naći među živinom u seoskim dvorištima, a poznate su i kao misirke ili biserke.

Fizičke karakteristike

Glava je mala i nije pokrivena perijem, sa rožnatim izraštajem na vrhu, a lice je plavobijele boje. Vrat je kratak. Tijelo je prekriveno gustim perjem, plavičaste, smeđe, sive i bijele boje. Za sve boje karakteristično je da je perje ukrašeno sedefastobijelim točkama. Noge su duge, a rep je uvijek okrenut prema dolje. Odrasla morka teži od 1,3 do 2 kilograma. Mužijak u odnosu na ženku ima krupniji rožnati izraštaj, teži je od ženke i glasa se na drugačiji način.

Zadržale su osobine divljih predaka

Pero morke
Morke imaju gusto perje

Morke potječu iz zapadnog dijela Afrike, gdje i danas žive u jatima slobodno u prirodi. Pitome morke zadržale su određene osobine divljih predaka. Tako, kada se uzgajaju na slobodnom prostoru, jedna od glavnih karakteristika je da skrivaju svoja gnijezda, što može biti i glavni problem njihovog uzgoja.

Ženka morke nestane, napravi gnijezdo na nekom skrivenom i nepristupačnom mjestu, a pojavi se tek kada se pilići izlegu, nakon 26 - 28 dana. Stalno su u pokretu, dnevno mogu prehodati i preko 10 kilometara, ali nerado lete, samo kada su u opasnosti. I noć vole provoditi na slobodi, obično na niskom drveću.

Meso i jaja su specijaliteti

jaja morke
Jaja morke hranljivija su od kokošijih

Meso morke, koje je po ukusu slično mesu fazana ili prepelice, spada u specijalitete. Ono je tamnije boje u odnosu na kokošije, bogatije je proteinima, mineralima i vitaminima ali i dosta skuplje. Udio bijelog mesa u trupovima morke je znatno veće nego kod kokošaka.

Jaja su takođe hranljivija od kokošijih, sitnija su i imaju tvrđu i pjegavu ljusku.

Morka počinje nositi jaja od marta mjeseca pa sve do kasno u jesen. Za godinu dana jedna morka može snesti u proseku 70 jaja.

Rastjeruju štetočine i najavljuju opasnost

Kako su po prirodi uvek na oprezu i teritorijalne, morke glasom upozoravaju na pojavu grabežljivaca u svojoj okolini. Za razliku od kokošaka morke ne čeprkaju, nego samo kljucaju i ne diraju zasade sve dok postoji i jedan insekt u blizini, tako da mogu imati ulogu i u organskoj proizvodnji.

Postoji domaća potražnja

Najviše intenzivnih sustava uzgoja morki je u afričkim zemljama, Indiji, Kini, SAD, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji. Uzgoj ove živine kod nas još uvek nije dostigao veće razmjere. Ima farmi i ozbiljnih odgajivača morki, ali je njihov broj mali.

Foto:morguefile.com


Tagovi

Jaja Organska proizvodnja Domaća potražnja Živina Morka Misirka Biserka Gnijezda Meso morke Seosko dvorište Gusto perje


Autorica

Dragana Milićević

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

KLUB

‪Za 10-ak dana spremni za isporuku. Kako im to reći? 4000 komada u tovu #peradarstvo #francuska #pil... Pročitaj cijelu bilješku »