Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj magaraca
  • 26.03.2020. 11:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Bosanska Kostajnica

Savan Babić: Proizvodi ljekovito magareće mlijeko i mašta o "magarećem parku"

U vremenu kada pokušavamo sačuvati zdravlje i ojačati imunitet, evo priče o izuzetnom napitku. Zovu ga i tečno "bijelo zlato". Mnogi bi rekli da vrijedi i više od toga, zbog svoje ljekovitosti. Pa da nazdravimo, bez kapi alkohola, ovaj put s magarećim mlijekom!

Foto: Gordana Vila
  • 764
  • 420
  • 1

Za njih kažu da su najizdržljivije životinje na svijetu. Кroz vijekove su se pokazali kao desna ruka čovjeka u teškim vremenima i pri napornim poslovima. Međutim, danas su magarci, čini se, pomalo zaboravljeni. Negdje služe kao prevozno sredstvo, nekome su (ovčarima najčešće) izdržljivi nosači pokretnih kuća, a često su i turistička atrakcija.

Skromni su, omiljeni među djecom i danas, nažalost, vrlo rijetki po našim selima. Ipak, ima izuzetaka. U Petrinji kod Кostajnice, porodica Babić već desetak godina, gaji magarce i proizvodi, po ljekovitosti, nadaleko čuveno, magareće mlijeko.

Planira proširenje uzgoja ovih inteligentnih životinja

Sve je počelo prije sedam godina kada je Savan Babić, veliki zaljubljenik u životinje, pod Kozarom kupio magarca i magaricu. Sjeća se samo je jedno jutro ustao i rekao ukućanima da ide da kupi magarce jer mu je to oduvijek bila želja. U šali kaže, da su tada članovi njegove porodice pomisli da mu "nisu sve koze na broju" i da su ga nijemo gledali kada se s prikolicom uputio po svoje ljubimce.

I tako je počelo. Prve magarce kupio je preko oglasa, a onda je odlučio još njih da kupi. Danas ih ima deset, sedam ženki i tri mužjaka.

Oduvijek mu je želja bila da ima magarce

"Ima i mladih, bude i prinova. Evo posljednja se oždrijebila 8. marta. Na svijet je došla ženka, koju sam zbog datuma rođenja, nazvao Marta", priča Savan Babić.

Kako kaže, magarci su izuzetno inteligentni, skromni, nezahtjevni, ali i povremeno tvrdoglavi.

"Kada se ukopa u mjestu, džabe je sve jer neće da se pokrene kada ti hoćeš, već kada on to poželi", priča Babić.

Ljekovito magareće mlijeko

Znao je Savan, da je magareće mlijeko, izuzetno ljekovito, pa je odlučio i sam da se uvjeri u to. Ovaj deda šestoro unučadi, posebno je bio motivisan kada mu se, razbolio jedan od unuka. Borio se s teškim bronhitisom, a onda je on odlučio da mu pokuša pomoći mlijekom od ovih životinja.

"Ja sam do tada svašta slušao o ljekovitosti ovog napitka, ali iskreno rečeno, nisam u to mnogo vjerovao. A onda, kada te muka natjera, odlučiš da probaš sve. Tako sam svom bolesnom unuku, koji nije imao ni godinu dana, prikupljao mlijeko, a to su, kada je riječ o muži, zaista male količine. I dali smo mu da ga popije. Mislim da je ukupno popio možda jedan litar i odmah mu je bilo bolje. Bolest se povukla i na sreću, nikada se nije vratila", sjeća se on.

Jusupovići uzgajaju 65 magaraca, a za mlijeko dobiju oko 10 KM/100 ml

Baš zbog ovog mlijeka, u mnogim krajevima magarci su svete životinje. Od davnina ono se koristi kao prirodan lijek za mnoge bolesti, posebno kada je riječ o plućnim i bolestima disajnih organa. Značajno utiče na ojačavanje imuniteta, što je u vremenu aktuelne pandemije, od neprocjenjivog značaja.

Za njegovu izuzetnu ljekovitost, od davnina su znali Grci i Rimljani. Кleopatra, egipatska kraljica, čak se kupala u njemu, kako bi joj koža ostala lijepa i mladolika.

Jedan od najskupljih proizvoda na svijetu

Takođe se smatra najboljom zamjenom za majčino mlijeko, a koristi se i u kozmetičke svrhe. Jedno je od najskupljih na svijetu pa je tako i ovaj uzgajivač počeo da ga prodaje.

"Tokom laktacije, magarica na godišnjem nivou može da pruži do 20 litara mlijeka. Jedan litar košta 100 KM, ali obično se prodaje na jedan ili dva decilitra. Podijelio sam i velike količine, ali ljudi žele i da ga kupe jer je korisno za sve", priča Savan.

Kaže da se često daje djeci, a nerijetko ga konzumiraju i pacijenti na hemoterapiji. Magarce hrani isključivo prirodnom hranom. Tokom zime pretežno sijenom, kukuruzom i zobi, a preko ljeta uvijek su na ispaši.

Volio bi jednom da ima i magareći park

Ovaj poljoprivrednik mašta o seoskom turizmu i tzv. "magarećem parku", u kojem bi gostima mogao da ponudi prenoćište, domaću hranu, magareće mlijeko za imunitet i druženje s ovim životinjama.

"Sela su nam pusta, a na selu je ipak najljepše i najzdravije. Ovdje ima mnogo napuštenih, drvenih kuća i sve bi se to dalo urediti u cilju seoskog turizma", zaključuje Savan.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj magaraca Magareće mlijeko Savan Babić Inteligentne životinje Prirodni lijek Ojačavanje imuniteta Prirodna hrana Seoski turizam Magareći park Tečno bijelo zlato


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]