Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj magaraca
  • 28.04.2019. 10:30

Jusupovići uzgajaju 65 magaraca, a za mlijeko dobiju oko 10 KM/100 ml

Kako je to uzgajati magarce, i to njih 65, zna Alen Jusupović iz Zavidovića, koji je vlasnik farme "Mali farmer" i koji se ovim uzgojem bavi sedam godina.

Foto: Depositphotos/giovannicaito2
  • 1.583
  • 40
  • 0

Iako je magareće mlijeko jedno od najzdravijih, ali i ujedno najskupljih vrsta mlijeka na svijetu, malo je onih koji se bave njihovim uzgojem. Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prikazuju kako u ovom području nema registriranih uzgajivača magaraca, dok je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH navelo da ih u FBiH ima 109.

A kako je to uzgajati magarce, i to njih 65, zna Alen Jusupović iz Zavidovića, koji je vlasnik farme "Mali farmer". 

10 KM za 100 mililitara mlijeka

On i njegova porodica brinu se za dva pastuva, četrdesetak magarica i dvadesetak ždrebadi. Ovim uzgojem bave se već sedam godina, a osim proizvodnjom magarećeg mlijeka, čija se cijena kreće oko 10 KM za 100 mililitara, ova farma izrađuje i sapune, kreme, balzame za usne, šampone i maske za lice.

"Posebno smo ponosni jer smo prije mjesec dana u promet pustili bebi kremu od magaraćeg mlijeka. Cijene proizvoda su prilagođene našem tržištu, pa se kreću od pet KM, koliko košta balzam za usne od magarećeg mlijeka, do bebi kreme, koja košta 20 KM", rekao je Jusupović za nezavisne.com, čiji su proizvodi put našli i do zadovoljnih turista iz SAD-a, Australije, Malezije kao i gotovo svih zemalja Evrope.

Podsticaja od resornog ministarstva nije bilo puno, prema njegovim riječima, ali se trude da uspiju bez pomoći vlasti.

U RS magarci ne ulaze u sistem poticaja, dok u FBiH ulaze

"Spremni smo, moja porodica i ja, da se borimo, radimo i trudimo i na kraju da uspijemo bez pomoći vlasti. Ako je bude, hvala im od srca", istakao je Jusupović.

Kao najveći problem uzgoja magaraca on navodi spor birokratski aparat, kao i problem manjka iskustva u veterinarskom praćenju životinja.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da magarci ne ulaze u sistem premije po Pravilniku o podsticajima, dok u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kažu da je u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH - Programom podsticaja u Federaciji predviđena stavka koja se odnosi na uzgoj domaćeg magarca, no tokom 2018. godine nisu imali nijedan zahtjev za podsticaj za uzgoj domaćeg magarca.  


Tagovi

Magarci Uzgoj Magareće mlijeko Cijena Alen Jusupović


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas