Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napadi vukova
  • 26.07.2018. 18:00

Samo lani vukovi su u susjednoj Hrvatskoj ubili 2.346 domaćih životinja

O stanju vukova na području Evropske unije, ali i načinima kako pomoći stočarima, raspravljala je delegacija odbora za Okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta u francuskom gradu Chambéryu.

Foto: Pixabay/raincarnation40
  • 618
  • 41
  • 0

Nakon stoljeća intenzivnog lova velikih zvijeri poput smeđeg medvjeda, euroazijskoga risa te vuka, izmijenjena je zakonska regulativa kojom su te zvijeri zaštićene i njihov je broj prestao opadati, a u nekim dijelovima Evrope je i u porastu. 

Prema podatcima Evropskog parlamenta koje je pripremila Katryn Sedy iz Austrijske agencije za okoliš, ukupan broj vukova (Canis lupus) u Evropi veći je od 10.000 te najveći udio zauzima karpatska populacija, zatim dinaridsko-balkanska (više od 3.000 vukova) koju slijedi baltička s više od 1.000 jedinki dok su ostale populacije manjega raspona. 

Broj vukova i dalje ispod ciljanog minimuma

Naime, o stanju vukova na području Evropske unije raspravljala je delegacija odbora za Okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta u francuskom gradu Chambéryu,. U dvodnevnom posjetu francuskim Alpama, predstavnici središnjih i regionalnih vlasti, udruženja poljoprivrednika i stočara te nevladine organizacije predstavile su zastupnicima Nacionalni plan upravljanja vukom, ali i istaknuli probleme s kojima se suočavaju jer im vukovi čine znatnu štetu ne samo na životinjama, već i u turizmu te u svakodnevnom životu. 

Napadi vukova najčešći kod promjene vremena: Frani Pavloviću uskočili u pritorak i zaklali tri ovce!

U Francuskoj je pod određenim uvjetima odstrel vuka dozvoljen, posebice ako vuk uđe na poljoprivredno obiteljsko gospodarstvo. U susjednoj Hrvatskoj (kao i u većem dijelu EU) vuk se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta. RH Zakon o zaštiti prirode u svom članku 153. zabranjuje namjerno hvatanje ili ubijanje strogo zaštićenih životinja iz prirode, dakle i vuka. Vukovi u Hrvatskoj obitavaju na području Gorskog kotara, Like, Banovine i Dalmacije, a najviše napada na domaće životinje događa se u četiri županije – Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike napominju kako je RH dužna pratiti stanje populacije vuka, a za to je zadužena Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP).

HAOP je, navode dalje, utvrdio da se trend procijenjene brojnosti vuka stalno smanjivao u posljednjih šest godina, a brojčano je ispod ciljanog minimuma od 200 jedinki, koji je kao takav postavljen Planom upravljanja vukom u RH. Brojnost održive populacije vuka u rasponu od 200 do 220 jedinki, ujedno je i brojnost s kojom je RH tijekom 2013. godine ušla u članstvo Evropske unije te se obvezala održavati ju. 

"Prema podatcima nadležnoga ministarstva koji su mi dostavljeni, prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno 1.360 napada vukova na domaće životinje pri čemu je broj ubijenih životinja iznosio 2.346. I dok naknade za prouzročenu štetu zbog napada vukova u Francuskoj iznose 3,6 miliona eura, a kada se tome pridodaju mjere prevencije, iznos se penje na vrtoglavih 30 miliona eura, u Hrvatskoj se naknade obračunavaju na temelju Pravilnika o naknadi štete od životinja strogo zaštićenih vrsta koji je stupio na snagu prošle godine te su primjerice u 2016. iznosile 1,6 miliona kuna“, kazala je Marijana Petir, zastupnica Evropskog parlamenta, s čime su naši stočari opravdano nezadovoljni.

Niske odštete za ubijenu stoku 

Naglasila je kako su Francuzi iskazali nezadovoljstvo s 30 miliona eura koje se izdvaja za prevenciju i odštetu za napade 360 vukova koji usmrte oko 12 hiljada domaćih životinja. "U usporedbi s odštetama u Hrvatskoj, izdvajanja u Francuskoj su iznimno visoka jer u Hrvatskoj primjerice 200 vukova ubije 2.346 životinja za što je isplaćeno oko 220 tisuća eura“, rekla je Petir. 

Petir je napomenula kako su se zastupnici prilikom razgovora sa stočarima u francuskim Alpama složili kako se iznosi naknada moraju ujednačiti u državama članicama, ali i da je potrebno tražiti bolja rješenja kako bi se uspostavila ravnoteža između očuvanja vuka i bavljenja poljoprivredom (stočarstvom) i turizmom. S tim su problemom upoznali i povjerenika za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella te su pozvali Evropsku komisiju na hitno poduzimanje mjera, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Vuk Stoka Zaštićena vrsta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.