Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vukova
  • 07.07.2018. 11:30

Napadi vukova najčešći kod promjene vremena: Frani Pavloviću uskočili u pritorak i zaklali tri ovce!

Vještakinja Ana Grgas pretpostavlja du su vuka koji je išao za divljim svinjama na Pavlovićevo imanje privukli mirisi domaćih svinja i to crnih slavonskih, koje uzgaja. No, napadi vukova najčešći su kada slijedi promjena vremena.

Foto: Ana Grgas
  • 843
  • 45
  • 0

U posljednjih pet dana u Bukovici i Ravnim kotarima, u susjednoj Hrvatskoj, vukovi su 8 puta napali stada, a isto toliko napada zabilježeno je cijeli protekli mjesec.  "To potvrđuje da su napadi najčešći kada slijedi promjena vremena", kaže Ana Grgas, ovlaštenja vještakinja Ministarstva zaštite okoliša i energetike za štete od vuka i vučjih svojti.

Posljednji napad dogodio se u noći jučer pod okriljem noći  i to nadomak Nina u samo tri kilometra udaljenim Ninskim Stanovima gdje je vuk uskočio u pritorak Frane Pavlovića (58) i zaklao mu tri grla, dvi ovce i janjicu od 4. mjeseca.

Rastrgali bređe koze i tek oteljeno tele

Ogorčeni čovjek, koji na svom posjedu ima ukupno 85 ovaca i 40-ak janjadi, odmah je počeo nazivati redom policiju, inspektore i veterinare, a na očevid je došla Ana Grgas. Prema njezinim riječima vuk je vjerojatno išao za divljim svinjama, a ovce su stradale kao koolateralne žrtve.  “Vuk najviše voli mladunčad, nazime od divlje svinje”, kaže Grgas. Ona prepostavlja da su ih na Pavlovićevo imanje privukli mirisi domaćih svinja i to crnih slavonskih, koje Pavlović uzgaja. Ipred štale, dodaje Ana Grgas, je i kaljuža gdje se svinje kaljužaju, što je, vjerojatno, bio dodatan mamac za njihove divlje rođake. Mogući scenarij je da je vuk, prateći divlje svinje, kad se našao nadomak pritorku s ovcama, skočio preko ograde i izvršio pokolj.

Pavlović je još i dobro prošao”, kaže Grgas. Jer, štete od vukova su puno veće u zatvorenim prostorima, nego na otvorenom. Problem je, dodaje vještakinja,  što ograda nije propisane visine. Visoka je 1,20, a prema propisima treba biti visoka 1,80 metara, što može biti odlučujuće i kod stjecanja prava na odštetu. Inače, cijeli posjed Frane Pavlovića s površinom od 7.500 metara, ograđen je žicom.

Naklana ovca preživjela i ojanjila dvojke!

Odšteta za usmrćenu ovcu iznosi 600 kuna (oko 150 KM), a za janje 700 kuna (OKO 180 KM), ali da bi se dobila odšteta treba ispunjavati sve kriterije iz Pravilnika o postupku sprječavanja i nadoknade štete od životinja strogo zaštićenih divljih svojti. Oštećenik je dužan na primjeren način i na svoj trošak učiniti sve radnje i zahvate, kao što su učinkovito ograđivanje, ciljano čuvanje dobara i rastjerivanje, kako bi se spriječio nastanak štete, kaže vještakinja Grgas.  U područjima gdje se mogu očekivati ili se učestalo pojavljuju vukovi, stoka mora imati pastira, I na svakih 50 grla po jednog školovanog  pastirskog psa.  U tijeku noći mora biti zatvorena u staji ili u odgovarajuće zaštićenom toru odnosno, električnoj ogradi i /ili ogradi minimalne visine 1,8 metara…

Sudeći  prema navedenim  kriterijima moglo bi se lako dogoditi da oštećeni Frane Pavlović ostane i  bez ovaca i bez novaca. Ako se ne varamo?!


Tagovi

Frane Pavlović Ninski stanovi Vukovi Ovce


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."