Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vukova
  • 11.01.2018. 19:00

Naklana ovca preživjela i ojanjila dvojke!

Visoko bremenita ovca preživjela je napad vuka i naklana ojanjila ne jedno nego dvoje janjadi. "Ovo je čudo", kaže mr.sc. Ana Grgas, dugogodšnja vještakinja šteta od vukova.

Foto: Ana Grgas
  • 1.086
  • 183
  • 0

Čuda se ne događaju svaki dan, ali čuđenja ima. Kako drukčije opisati događaj koji se zbio u Žegaru kod Obrovca u susjednoj Hrvatskoj, gdje je visoko bremenita ovca preživjela napad vuka i onako naklana, dva dana nakon napada vuka ojanjila ne jedno nego dvoje janjadi.

"Ovo je čudo. Božićnje čudo“, kaže mr.sc. Ana Grgas, dugogodšnja vještakinja šteta od vukova i drugih žaštićenih divljih zvjeri.

Ova, gotovo nevjerojatna priča započela je na pravoslavni Badnjak kada je vještakinji Ani stigao poziv s Obiteljskog gospodarstva Mike i Stanka Ušljebrke iz Žegara. Vlasnici stada su naglašavali da je ovca naklana i da je visoko bremenita.

Janjad lijepo napreduje

"Nisam, kako to inače radim, odmah išla na očevid, jer sam pretpostavljala da će tijekom dva dana biti razvidno hoće li preživjeti ili uginuti pa da ne ponavljam vještačenje, radi razudbe koju inače radim kada je u pitanju bremenito grlo", pojašnjava vještakinja Grgas.

Naime, kada se razudbom dokaže bremenitost naknada za štetu je veća. No, u ovom slučaju naknade neće biti. "Božićno čudo", ponavlja Mika Ušljebrka ponosna na svoju hrabru ovcu, a kad je došla na lice mjesta i vještakinja Grgas je imala što vidjeti.

Ovca, teško naklana, bez desnog uha i oštećena lica ne samo da je preživjela nego je donijela na svijet bliznad. Žalosno za vidjet, al' samo kratko jer vas brzo opčini njezina brižnost za mlade. Unatoč stresu i boli koju je preživjela uspjela je podići dvoje krasnih i vitalnih mladunčadi. "Posvetila sam joj više pažnje, dajem joj napoj od posija i dobro sijeno, a ona to osjeća i nalijeva mlijeka da mladi imaju dosta i dobro napreduju", govori Mika koja uz pomoć supruga Stanka brine o stadu od 50 ovaca, od kojih se polovica pojanjila.

Učestali napadi vukova na stada

Inače, napadi vukova na stada sve su učestaliji pa vještakinja Ana Grgas ima pune ruke posla. Nema dana kada je ne zovu na očevide da utvrdi štetu od zaštićenih predatora. Dok smo razgovarali o "čudu u Žegaru", Ani Grgas je zazvonio mobitel.

U Rastovcu iznad Muškovaca pod Velebitom, također u Hrvatskoj, vukovi su napali stado koza Marija Modrića i zaklali 7 grla. I tako iz dana u dan, stižu pozivi na očevid, a Ana se nastoji odazvati svima kako bi oštećenici, koji ispunjvaju kriterije iz Pravilnika, dobili naknadu štete od Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Foto: Ana Grgas


Tagovi

Ovce Rastovac Vukovi Mr.sc. Ana Grgas Mika i Stanko Ušljebrka Marijo Modrić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."