AgroKlub.ba

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Stočarstvo » Samir Krehmić: Siguran otkup mlijeka je naša pogodnost

Samir Krehmić: Siguran otkup mlijeka je naša pogodnost

Proizvođači mlijeka

Samir Krehmić: Siguran otkup mlijeka je naša pogodnost

Datum: 06.12.2017. 13:45

Kategorija:

Stočarstvo

Poteškoće Udruženja poljoprivrednika "Proizvođači mlijeka" su što se nalaze u brdsko-planinskom predjelu gdje se teže proizvodi hrana neophodna za ishranu goveda.

Udruženje poljoprivrednika "Proizvođači mlijeka" Željezno polje nekada su brojali blizu 100 članova, a danas ih je tek 35.

Smanjenje broja mljekara posljedica je ekspanzije malinarstva koja je poljoprivrednicia u određenom razdoblju osigurala bolju i lakšu zaradu. Danas više nije tako jer je malinarstvo na koljenima.

Hajrudin Salkić - malinar koji se bacio na žitarice

Mlijeko ovog udruženja osnovanog 2010. godine otkupljuje Zenička industrija mlijeka ZIM i "Saraj milk" iz Maglaja.

Pogodnosti i poteškoće

"Ostali su pretežno manji farmeri, koji se teže izboriti sa svim uvjetima koje nameće EU regulativa. Novi uvjeti otkupa podrazumijevaju klasiranje mlijeka, prema nivou proteina i masnoća, što utječe na cijenu", kaže Samir Krehmić, predsjednik Udruženja koji se već desetak godina bavi uzgojem junadi i muznih krava, navodi avaz.

"Pogodnosti koje imamo su prije svega siguran otkup kompletne proizvodnje, a poteškoće su što se nalazimo u brdsko-planinskom predjelu i teže se proizvodi hrana neophodna za ishranu goveda", kaže Krehmić.

Samir Krehmić: Poticaji su simbolični

Trenutno najveća ulaganja su, kaže Krehmić, u adaptacije stajskih prostora, s obzirom na to da je higijena jedan od uvjeta za izvoz mlijeka. Što se poticaja tiče, proizvođači ih imaju samo od federalnog ministarstva i iznose 0,28 KM po litru, a Općina Žepče daje 50 KM po grlu što je, kažu u Udruženju, simboličan iznos.

"U 2014. godini, u saradnji sa zeničkom mljekarom, imali smo grant od UNDP-a koji je pomogao naše kooperante i Udruženje nakon velikih poplava. Osigurana je stočna hrana, opremljene tri laktofrizne stanice, uređeno nekoliko stajskih objekata i nešto mehanizacije. To je bila pomoć zahvaljujući kojoj je bukvalno opstala proizvodnja mlijeka na ovim prostorima", zaključio je Krehmić.

Foto: Pixabay/NadiaDietz

Broj pregleda članka: 729; Uspješnost članka: 115.45

Tagovi: EU regulativa, Proizvođači mlijeka, Otkup mlijeka, Udruženje mljekara, Samir Krehmić

Ključne riječi članka: samir, krehmic, siguran, otkup, mlijeka, je, nasa, pogodnost, mlijeka, krehmić, samir, samir krehmić


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.