Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođači mlijeka
  • 06.12.2017. 13:45

Samir Krehmić: Siguran otkup mlijeka je naša pogodnost

Poteškoće Udruženja poljoprivrednika "Proizvođači mlijeka" su što se nalaze u brdsko-planinskom predjelu gdje se teže proizvodi hrana neophodna za ishranu goveda.

Foto: Pixabay/NadiaDietz
  • 844
  • 117
  • 0

Udruženje poljoprivrednika "Proizvođači mlijeka" Željezno polje nekada su brojali blizu 100 članova, a danas ih je tek 35.

Smanjenje broja mljekara posljedica je ekspanzije malinarstva koja je poljoprivrednicia u određenom razdoblju osigurala bolju i lakšu zaradu. Danas više nije tako jer je malinarstvo na koljenima.

Hajrudin Salkić - malinar koji se bacio na žitarice

Mlijeko ovog udruženja osnovanog 2010. godine otkupljuje Zenička industrija mlijeka ZIM i "Saraj milk" iz Maglaja.

Pogodnosti i poteškoće

"Ostali su pretežno manji farmeri, koji se teže izboriti sa svim uvjetima koje nameće EU regulativa. Novi uvjeti otkupa podrazumijevaju klasiranje mlijeka, prema nivou proteina i masnoća, što utječe na cijenu", kaže Samir Krehmić, predsjednik Udruženja koji se već desetak godina bavi uzgojem junadi i muznih krava, navodi avaz.

"Pogodnosti koje imamo su prije svega siguran otkup kompletne proizvodnje, a poteškoće su što se nalazimo u brdsko-planinskom predjelu i teže se proizvodi hrana neophodna za ishranu goveda", kaže Krehmić.

Samir Krehmić: Poticaji su simbolični

Trenutno najveća ulaganja su, kaže Krehmić, u adaptacije stajskih prostora, s obzirom na to da je higijena jedan od uvjeta za izvoz mlijeka. Što se poticaja tiče, proizvođači ih imaju samo od federalnog ministarstva i iznose 0,28 KM po litru, a Općina Žepče daje 50 KM po grlu što je, kažu u Udruženju, simboličan iznos.

"U 2014. godini, u saradnji sa zeničkom mljekarom, imali smo grant od UNDP-a koji je pomogao naše kooperante i Udruženje nakon velikih poplava. Osigurana je stočna hrana, opremljene tri laktofrizne stanice, uređeno nekoliko stajskih objekata i nešto mehanizacije. To je bila pomoć zahvaljujući kojoj je bukvalno opstala proizvodnja mlijeka na ovim prostorima", zaključio je Krehmić.

Foto: Pixabay/NadiaDietz


Tagovi

Udruženje mljekara Samir Krehmić Proizvođači mlijeka Otkup mlijeka EU regulativa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.