Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 13.04.2021. 07:30

Rusija prestigla Brazil - postala peti globalni proizvođač svinjetine

Tamošnja vlada izdala je povoljne zajmove u okviru pomoći stočarstvu, a u tijeku je i nekoliko projekata koji su namijenjeni poticanju rasta te proizvodnje.

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 99
  • 382
  • 0

Rusija je prestigla Brazil u 2020. godini kada je u pitanju količina proizvedenog svinjskog mesa i time postala peti globalni proizvođač svinjetine, pokazuju podaci istraživanja državne banke Gazprombank koje prenosi Pig Progress.

Naime, ova je zemlja prošle godine proizvela čak 427 milijuna tona te vrste mesa, što je 9,7 posto više u odnosu na prethodnu. Nadalje, Ruska unija proizvođača svinjskog mesa (RUPP) predvidjela je da će se rast industrije vjerojatno nastaviti do 2023. ili 2024.

Tamošnja vlada izdala je povoljne zajmove u okviru pomoći stočarstvu, u tijeku je i nekoliko projekata koji su namijenjeni poticanju rasta te proizvodnje, a cilj im je postići uzgoj od 15 milijuna grla godišnje.

Glavni pokretač rasta je izvoz

Rusija je 2020. izvezla 200 tisuća tona svinjskog mesa, gotovo dvostruko više od razine iz 2019., objavila je RUPP. U skladu s ranijim prognozama, azijsko-pacifičko postalo je najveće tržište ruske svinjetine. Primjerice, prodaja u Hong Kong porasla je s 26.900 t u 2019. na 49.900 t u 2020. Izvoz u Vijetnam skočio je s 11.300 t u 2019. na čak 59 tisuća prošle godine.

Ova zemlja trenutno izvozi u 20 zemalja. Dobre su šanse da će se diverzifikacija izvoza nastaviti i u ovoj godini, a Rusija će dodatno poticati inozemnu prodaju, prvenstveno u zemlje izvan Zajednice neovisnih država (ZND, gospodarski, politički i ekonomski savez 12 bivših sovjetskih republika).

Osim toga, uspjela je postići značajan napredak u izvozu kobasica. Kako je objasnio Andrey Terekhin, predsjednik odjela za odnose s javnošću trgovačke kuće Cherkizovo, u 2020. godini tamošnje su tvrtke povećale izvoz ove prerađevine za 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Rast industrije mogla bi ublažiti ASK 

U 2020. godini top 10 tvrtki proizvelo je više od polovice svinjetine u toj zemlji. Miratorg je ostao najveći proizvođač povećavajući proizvodnju za 22,4 posto na 522.300 tona, prema podacima te tvrtke.

Gradi se najveća europska klaonica svinja

Velikoluksky kompleks trenutno se nalazi na drugom mjestu popisa velikih proizvođača svinjetine te zemlje. U prošloj je godini ova tvrtka povećala proizvodnju za 15,3 posto i ona sada iznosi 307.900 tona. Također, započela je program širenja proizvodnog kapaciteta, prema kojem se očekuje da će proizvodne performanse rasti na 400 tisuća tona godišnje do 2024. godine. Grupa Cherkizovo također je povećala proizvodnju za 7,1 posto na 306.600 tona.

Unatoč značajnim planovima širenja, RUPP je nedavno izmijenio prognozu proizvodnje za 2021. rekavši da će ove godine ruska industrija svinjskog mesa dodatno proizvesti samo 180 tisuća tona, umjesto ranije prognoziranih 260 tisuća. Kako pojašnjava, predsjednik te unije, Yuri Kovalev, glavni razlog je kontinuirana epidemija afričke svinjske kuge (ASK). On tvrdi da je bolest trenutno izvan kontrole, a nova masovna izbijanja mogla bi potaknuti na dodatno smanjenje prognoze rasta.


Tagovi

Rusija Svinjetina Proizvodnja Uzgoj svinja Svinjsko meso Globalni proizvođači


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.