Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miratorg
  • 20.01.2021. 07:30

Gradi se najveća europska klaonica svinja

U zapadnom dijelu Rusije se gradi klaonica u kojoj tvrtka Miratorg planira preraditi 4,5 milijuna svinja godišnje.

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 237
  • 247
  • 0

Radovi na izgradnji najvećeg europskog kompleksa za proizvodnju svinjskog mesa bliže se kraju. Riječ je o investiciji jednog od najvećih ruskih proizvođača svinja - Miratorgu. Grade ga u regiji Kursk, u zapadnom dijelu te zemlje, nešto više od 100 kilometara od granice s Ukrajinom.

"Preradit će 4,5 milijuna grla godišnje", rekao je Roman Starovoyt, guverner Kurske oblasti. Međutim, investitorima ne ide baš sve po planu kada su u pitanju izdaci za gradnju. Kako piše pigprogress, isprva su očekivali da će izgradnja koštati 68 bilijuna rubalja (preko 760 milijardi eura), a kasnije se iznos popeo na čak 96 bilijuna rubalja (oko 1,07 bilijuna eura).

S prvom fazom rada na postrojenju za preradu koje je od samog grada Kurska udaljeno 30-ak kilometara, započelo se prošle godine dok se u ovoj očekuje linija za klanje i rezanje mesa.

7,7 milijuna grla godišnje

Cilj strategije ove tvrtke je obraditi 7,7 milijuna grla godišnje, a uz klaonicu uspostaviti i proizvodnju žitarica za krmne smjese. U toj će ruskoj regiji biti izgrađeni novi kompleksi svinjogojskih farmi, a plan im je godišnja proizvodnja i prerada 503.000 tona te vrste mesa. Kako napominju, koristit će moderne tehnologije koje će im pomoći u kontroli troškova, ali i jamčiti manji utjecaj na okoliš i klimu.

Krajem prosinca prošle godine Miratorg je izvijestio o izbijanju afričke svinjske kuge (ASK) na jednoj od svojih farmi. No, kasnije nisu objavili koliko su životinja morali usmrtiti i je li izbijanje bolesti utjecalo na njihov opskrbni lanac. Peto je to zabilježeno izbijanje ASK-a u toj regiji u roku od dva mjeseca, što ju stavlja u visoko rizično područje od novih zaraza.

Naime, sredinom studenog u tom je dijelu Rusije epidemija pogodila farmu tvrtke Reut gdje su morali eutanizirati 20.000 ovih životinja. Bilo je to jedno od najvećih razmjera zaraze zabilježenih u toj zemlji tijekom prošle godine. Smatra se da se od tada bolest počela širiti u zapadnoj regiji. 

Najveća farma koza

U slučaju Miratorga ne očekuju se ozbiljne posljedice iako bi situacija s ovim virusom mogla usporiti razvojne planove tvrtke i omesti trgovinske odnose.

Podsjetimo, u Rusiji se gradi i farma koza koja će odnijeti titulu najveće u toj zemlji. Na njoj će se uzgajati 20.000 ovih životinja i to za proizvodnju mlijeka, a projekt je procijenjen na oko 50 milijuna eura.


Tagovi

Rusija Klaonica Europa Miratorg Najveća


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.