Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotika
  • 29.05.2020. 15:00

Robotski pas: Nadgleda usjeve i čuva ovce?

Spot je pas robot kojim se može upravljati na daljinu. Prikuplja podatke s polja, a mogao bi zamijeniti i psa ovčara. No, stočari se s tim nikako ne slažu.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 199
  • 30
  • 0

Četveronožni robot-pas trči preko travnatog obronka, upravlja stadom i bez čovjeka pazi na ovce. Iako zvuči baš kao prava naučna fantastika, ona bi se uskoro mogla pretvoriti i u stvarnost.

Naime, kompanija Boston Dynamics objavila je promotivni video sa psom robotom - pastirom nazvanim Spot, koji ovce tjera u stado na jednom od pašnjaka na novozelandskoj planini. Cilj je bilo istražiti kako napreduje daljinsko kontrolisanje robota te usavršiti ovaj način upravljanja kako bi roboti poput Spota sami mogli obavljati sav posao.

Pomoć u poljoprivredi i na teško dostupnim područjima

Poljoprivrednicima bi, kažu iz Dynamicsa, to omogućilo stalni i svakodnevni nadzor nad robotima koji prikupljaju podatke pri provjeravanju usjeva, njegovih faza razvoja i sl. Pored toga, roboti poput Spota mogu i hodati, kotrljati se, čak i letjeti, a opremljeni su i raznim senzorima za procjenu okoliša.

"Kada se spoje na cloud (oblak) roboti kombinuju podatke sa softvera s ugrađenom robotikom i tako postižu idealne fizičke performanse", rekao je izvršni direktor Rocosa David Inggs i dodao, "Naši kupci angažuju radnu snagu za fizičke poslove koji su često dosadni, prljavi i/ili opasni, a ideja je da takve poslove u potpunosti preuzmu roboti poput Spota."

Roboti će nas spasiti od gladi?

Ovakva mašina, kažu iz kompanije, može se koristiti i na područjima koja nisu sigurna za ljude npr. nakon neke katastrofe, a već se upotrebljavaju za nadgledanje infrastrukture energetske industrije. Nedavno je baš takav robot hodao među ljudima po Singapuru i upozoravao ih na obavezu držanja fizičke distance zbog pandemije korona virusa.

Poljoprivrednici i nisu baš oduševljeni

Iako je video samo probni i u jednu ruku prikazuje jako zabavan test, brojni poljoprivrednici njime i nisu bili oduševljeni. Pisac i stočar James Rebanska za The Verge priznao je kako mu je ta pomisao zastrašujuća.

Naglašava da roboti nemaju motoričke sposobnosti i potrebnu inteligenciju za takav posao. "Ovce čine sve što im pas pokazuje. Ako on ide desno i one idu tamo, a ako on ide lijevo one isto tako idu za njim. Robot se u jednom trenutku može pokvariti i napraviti pravi haos u stadu te poremetiti njihovu koncepciju. Možemo vidjeti i u videu kako mu baš i nisu poslušne", pojašnjava Rebanska.

Oz, Dino i Ted: Roboti za suzbijanje korova ne zagađuju tlo, a rade i do 8 sati

"On bi mogao biti nevjerovatno sredstvo za mnoge stvari, ali je beskoristan i nepoželjan kao pas ovčar. Mi koji se bavimo ovcama ne trebamo i ne želimo takvu pomoć tehnologije. Veza između ovce i psa postoji već stotinama godina. To su dva inteligentna bića koja su naučena jedno na drugo i mislim da to ne bismo smjeli mijenjati“, zaključio je. 

Ovaj tip robota psa postoji već nekoliko godina, a stalno mu se poboljšavaju sposobnosti i inteligencija. Tako je npr. otvaranje vrata jedan od najnovijih trikova koje je Spot nedavno usvojio. No je li doista realna ta ideja i može li robot doista preuzeti posao psa ovčara, to ćemo još vidjeti.

Kako Spot izgleda u akciji, pogledajte u videu: 

Foto:


Tagovi

Boston Dynamics Robot Pas Čuvar Ovce Rocos Poljoprivreda Spot


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.