Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje travnjaka
  • 16.03.2022. 07:30

Prvo prihranjivanje travnjaka se obavlja u rano proljeće

Poslije zime travi su neophodna hraniva, posebno je izražen nedostatak azota koji podstiče rast nove. Prva prihrana se obavlja kada jorgovan počinje cvjetati

Foto: Depositphoto/ggkuna
  • 136
  • 33
  • 0

Travnjaci su intenzivni usjevi koji troše hraniva. Trava se kosi nekoliko puta u toku godine i tako biljke gube nakupljena hraniva koja je potrebno nadoknaditi. Đubrenje je obavezna mjera koju trebamo sprovoditi u vegetacijskom periodu kako bi travni usjev bio zdrav, dobro pokrivao površinu i imao dobar rast i razvoj. Bez redovne prihrane azotom, fosforom, kalijem, magnezijumom, željezom i drugim mineralima veoma brzo bi došlo do uvenuća.

Briga o travnjacima je neophodna tokom cijele godine, a najvažnije je pravovremena primjena hraniva i njihova količina. Kod visoko intenzivnih travnjaka koji se kose više puta potrebno je poslije svake košnje obaviti prihranjivanje.

Proljetno đubrenje travnjaka

Prvo prihranjivanje travnjaka se obavlja u rano proljeće kada trava počne rasti. Temperatura zemlje je tada do 12ºC, a jorgovan počinje cvjetati. Poslije zime travi su neophodna hraniva, posebno je izražen nedostatak azota koji podstiče rast nove.

Dodavanje đubriva je najbolje obaviti poslije kiše, kada se trava osuši od kapi i nema lokvica na parceli. Zemlja će još uvijek biti dovoljno vlažna da upije dodata hraniva. Nikada ne provoditi ovu mjeru dok je trava još uvijek mokra, jer je možemo "spaliti".

Poslije svake košnje treba obaviti prihranjivanje (Foto: Depositphotos/rudolfgeiger)

Primjenjuju se granulirana ili tečna đubriva. Granulirana se lakše nanose i rado ih koriste amateri i vikendaši. Tečna većinom koriste profesionalci. Njihova prednost je što se odmah upijaju u zemlju.

Radovi na pašnjacima: Što je potrebno obaviti prije proljetne ispaše?

Najbolje je koristiti kombinovana, koja pored azota sadrže fosfor, kalijum i druge makro i mikro elemente. Uloga fosfora je da potakne rast korijena kako bi biljka imala jak sistem koji usvaja vodu i hraniva iz zemljišta. Kalij poboljšava otpornost i rast. Količina koja se dodaje zavisi od vrste đubriva, stanja u kome se nalazi travnjak, njegove starosti, kvaliteta zemljišta, intenziteta košenja.

Ljeto i jesen

Prihrana travnjaka tokom ljeta može se obaviti u nekoliko navrata. Termini i količina đubriva ovise o stanju na parceli. Ako se već na početku ljeta susrećemo s blijedim biljkama potrebno je obaviti prihranu azotnim, koja će podstaći njihov rast i intenzivirati obojenost.

Kada su ljeta kišna potrebno je dodati ona bogata kalijem, jer se ispira.

Jesenje đubrenje će obezbijediti dobru pripremu trave za zimu. Biće veći sadržaj suve materije, a biljke otpornije na izmrzavanje. Potrebno je smanjiti količinu azota, a koristiti đubriva bogatija fosforom i kalijumom. Prihranu treba obaviti najkasnije deset dana prije pojave prvog mraza. Prije zime obavlja se i dodavanje stajnjaka u količini do 4kg/m².


Tagovi

Travnjaci Trava Đubrenje travnjaka Travnate površine Prihrana travnjaka Azot Kako Đubrivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.