Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena
  • 27.03.2022. 12:00

Prvi čovjek bh. mljekara: Ili će platiti mlijeko ili prekidamo proizvodnju

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH i Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS Vladimir Usorac kaže kako je donesena odluka da se isporučeno mlijeko od 1. marta fakturiše po novoj cijeni

Foto: Depositphotos/Alexnow
  • 1.062
  • 370
  • 0

Proizvođači mlijeka u BiH prije nekoliko dana su najavili povećanje otkupne cijene sirovog mlijeka na 0,95 KM po litru. S obzirom na poskupljenje inputa, odnosno stočne hrane, žitarica, gnojiva, sjemena i goriva, proizvodnja po trenutnoj cijeni koja je u prosjeku kreće oko 0,55 KM/l, nije održiva.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH i Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS Vladimir Usorac kaže kako je donesena odluka da se isporučeno mlijeko od 1. marta fakturiše po novoj cijeni

Stotine mljekara u grupi – inicijativa o višoj cijeni mlijeka odjeknula regionom

"Više ovako ne može, ne može trenutna cijena mlijeka ići i donijeli smo tu odluku. Kome se sviđa neka uzme, kome ne, ne mora uzeti. Ispod te cijene je čisti gubitak, koji poljoprivrednici više nemaju čime finansirati. Ili će platiti mlijeko ili ćemo prekinuti proizvodnju“, kaže Usorac. 

Đubrivo iz Turske

On je naveo kako na bh. tržištu više ne nedostaje mineralnog đubriva, ali da su cijene i dalje previsoke za poljoprivrednike. Komentirajući najavljenu isporuku đubriva iz Turske, Usorac smatra da je riječ o "zamajavanju". 

Zatraženo ograničenje trgovačkih marži na cijenu mineralnih đubriva

"Ako će iz Turske doći 25.000 tona skupog đubriva, ne treba ni dolaziti, nema nikakve svrhe. Mislim da je to zamajavanje, nema još ni govora o kad će biti isporučeno, a treba evo sada da se baci na pšenicu, treba da se priprema proljetna sjetva mislim da će sve zakasniti da će to stići za jesenju sjetvu, a tada već neće biti skupo kao sad", ističe. 

Plavi dizel završena priča

Smatra i kako predstavnici vlasti nemaju interesa da olakšaju tešku situaciju poljoprivrednih proizvođača, što pokazuju i neuvođenjem plavog dizela, kojeg poljoprivrednici traže već 10 godina. 

"Vlast ne želi da donese plavi dizel jer treba da se odrekne 50 miliona maraka koje bespravno uzima, nema pravo da uzima od poljoprivrednika plavi dizel za gradnju puteva. Oni su sad pričali o ukidanju akciza a ne o plavom dizelu što znači da teže prema tome da se ljudi voze jeftino al' gladna stomaka", dodaje.

Predsjednik poljoprivrednika smatra kako više nema svrhe pričati o njegovom uvođenju, naglasivši kako je nafta 2,93 KM/l te da troše onoliko koliko mogu platiti, navodeći da će se to sigurno odraziti na količinu usjeva ove godine. 


Tagovi

Mlijeko Proizvođači mlijeka Poljoprivrednici Mljekari Vladimir Usorac Đubrivo Plavi dizel


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.