Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istu muku muče
  • 26.03.2022. 20:15

Stotine mljekara u grupi – inicijativa o višoj cijeni mlijeka odjeknula regionom

U Viber grupu mljekara iz BiH su se uključili i predstavnici pojedinih institucija. Među njima je i pomoćnik ministra poljoprivrede RS Zoran Maletić koji je dao podršku naporima poljoprivrednih proizvođača da se podigne nihov standard

Foto: Selma Mujić
  • 512
  • 276
  • 0

Inicijativa Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS o podizanju cijene otkupnog mlijeka na 0,95 KM po litru se širi regionom. U formiranu grupu na društvenim mrežama uključilo se stotine proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Srbije, saopćili su iz ovog udruženja, navodeći da se o niskim cijenama sirovog mlijeka svjedoči sa svih strana.

Mirnel Hadrović iz Kaknja, u Zeničko-dobojskom kantonu, koji ima 17 krava navodi da se otkupna cijena mlijeka kreće od 0,53 – 0,65 KM/l. Ona ne može pokriti ni osnovne potrebe same proizvodnje. Slično je i u Unsko-Sanskom kantonu. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa USK, Ermin Veladžić, upozorava na rast cijena osnovnih inputa proizvodnje koji daleko nadmašuju cijenu mlijeka koju farmeri dobijaju, a koja u tom kantonu na većim farmama prelazi 0,7 KM. 

Cijena najjeftinijeg 20% koncentrata je 1,06 KM po kilogramu i moguća je samo avansna uplata. Nema plaćanja nakon sjetve. Nameće se logično pitanje kako sve platiti kada cijena mlijeka ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje?

Podrška iz Srbije

Vladimir Radenković iz Smedereva svjedoči o niskim cijenama mlijeka u Srbiji. Iako ta zemlja možda ima jeftinije inpute, ipak prosječna cijena mlijeka od 0,30 EUR, odnosno 0,59 KM je preniska. Radenković navodi i rast premije po litri za cca 40%, sa 7 na 10 dinara. 

Banjalučanka, Vinka Savić, koja ima 40 krava i član je Upravnog odbora Udruženja Mljekara RS također kaže da je ranije za tonu mineralnih đubriva (KAN) davala jedno tele i da joj ostane. Sada tri teleta nisu dovoljna da se kupi ta količina. Ona navodi da u njenom okruženju veliki broj manjih farmera odustaje od sjetve jer je cijena pojedinih đubriva skočila za 400%. 

Sličnog je mišljenja i devetnaestogodišnji proizvođač mlijeka iz Brčko distrikta Nino Rođaković  koji ima 31 kravu. Po litru mlijeka dobija samo 0,63 KM. Zabrinut je za budućnost svoje proizvodnje. Farma ovog mladog proizvođača spada među veće u Distriktu. 

Kako se pridružiti grupi

"Znači da mlijeko kao esencijalni proizvod u ljudskoj ishrani vrijedi 0,65 – 0,70 KM. S druge strane, šoljica kafe (100 ml) košta 1,50  do 3,50 KM, flašica vode 0,33 l u restoranu je 2 KM, u prodavnici 0,5 l je oko 1 KM. Gazirani sok 0,25 l košta 2 – 3 KM. Da li je to normalno?", pitaju mljekari u saopćenju. 

Pored proizvođača u Viber grupu mljekara iz BiH su se uključili i predstavnici pojedinih institucija. Među njima je i pomoćnik ministra poljoprivrede RS Zoran Maletić koji je dao podršku naporima poljoprivrednih proizvođača da se podigne nihov standard. Grupi se možete pridružiti klikom ovdje


Tagovi

Mlijeko Mljekari Viša cijena mlijeka Otkup sirovog mlijeka Mirnel Hadrović Ermin Veladžić Vladimir Radenković Vinka Savić Nino Rođaković Zoran Maletić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.