Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Goveda zimi
  • 13.10.2020. 11:20

Provjetravanje štala doprinosi sprječavanju bolesti goveda u zimskom periodu

Dobra ventilacija, čista prostirka i dovoljno svježe vode i hrane, neki su od preduslova za držanje goveda tokom zime.

Foto: Bigstock/format35
  • 192
  • 137
  • 0

U zimskom periodu, kada su temperature niske, a uslovi za životinje izazovniji, potrebno je obezbjediti sklonište, hranu i zalihe vode koje odgovaraju svakoj vrsti stoke. Tako, govedarstvo pripada ekstenzivnoj proizvodnji, gdje grla zahtijevaju primitivnije uslove, koji se odnose na slobodno izlaženje napolje i kretanje.

Međutim, ukoliko je na gazdinstvu sistem držanja zatvorenog tipa, treba obratiti pažnju na to kako prilagoditi prostor i njegu da bi postojali adekvatni uslovi tokom najhladnijeg perioda godine.

Njega stoke u zimskom periodu

U zimskim mjesecima, prema preporukama stručnjaka za stočarstvo, Dejana Ranđelovića, poželjno je obezbjediti prije svega dobru ventilaciju, koja je izuzetno važna jer pruža životinjima svjež zrak, odnosno dovoljnu količinu kisika. Takođe, bitna je i zbog odstranjivanja svih štetnih plinova, posebno ugljen dioksida i amonijaka, ali i vodene pare i toplote koju stoka izlučuje u vanjsku sredinu.

Dobro provjetravanje na taj način doprinosi sprječavanju bolesti, a osigurava svjež i suh zrak. Ukoliko u stajama ne postoje ventilatori, njegov ulazak treba omogućiti preko centralnih ventilacionih otvora ili prozora.

Polutovoren tip štale i dovoljno vode

Novija rješenja farmi predlažu staje bez jednog zida, a u slučaju hladne zime i vjetra taj dio se može zazidati balama slame i tako dozvoliti ulazak zraka koji nije pretjerano hladan.

S druge strane, kod napajanja stoke, voditi računa o vanjskim vodovodnim cijevima koje treba izolovati kako ne bi došlo do smrzavanja. Sada postoje rješenja termopojilica sa kuglicama koje omogućavaju zagrijavanje vode bez potrošnje struje.

I goveda trebaju vitamine

Posebno, navodi ovaj stručnjak, treba paziti da u hranilice ne dospije zaleđena kabasta hrana (silaža, sjenaža…), već potrebne količine naveče pripremiti kako bi temperatura hrane do jutra bila kao i ona u staji.

Čista prostirka i njega vimena

Boksevi trebaju ostati suhi jer mokre površine za ležanje povećavaju gubitak toplote, a time raste i opasnost od oštećenja vimena. Zbog toga bi prostirka zimi morala redovno da se mijenja. Razvoj bakterija omogućava veća razlika u temperaturi između prostirke i tjelesne temperature grla za oko četiri stupnja. Ukoliko se slobodno kreću ili prolaze hodnicima na mužu, održavati puteve čistim i suhim, posuti ih pijeskom da ne bi došlo do klizanja životinja.

Pored svega, vime kod muznih krava treba biti čisto i suho. Koristiti pamučne krpe ili ubruse za jednokratnu upotrebu kojima treba obaviti suho pranje ovog dijela tijela, ističe Ranđelović.


Tagovi

Goveda Njega zimi Čista prostirka Provjetravanje štala Hrana za goveda Staja Ventilacija


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]