Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje mlijeka
  • 09.04.2020. 18:00

Prolijevaju mlijeko: Kriza prisiljava farmere na radikalne poteze

Mlijeko s engleskih farmi trebalo je biti plasirano u hotele, zračne luke i kafiće. Njihovim zatvaranjem farmeri gube na hiljade funti svakog dana, a mlijeko odlazi u odvod.

Foto: Depositphotos/lucidwaters (ilustracija)
  • 1.021
  • 167
  • 0

Zbog globalne krize uzrokovane koronavirusom, brojni poljoprivrednici ostaju bez otkupa svojih proizvoda. Slučaj je to i s engleskim mljekarima koji su prisiljeni proliti hiljade litara svježeg mlijeka zbog poremećaja u lancu snabadjevanja.

Naime, mlijeko s njihovih farmi trebalo je biti plasirano u hotele, zračne luke i kafiće. Njihovim zatvaranjem, farmeri gube na hiljade funti svakoga dana, a mlijeko odlazi u odvod. Strahuju da bi se pojedine mogle i zatvoriti, što bi moglo rezultirati nedostatkom mlijeka kada se nakon pandemije vrati potražnja.

Tamošnji Nacionalni savez poljoprivrednika sazvao je krizni sastanak s vlastima kako bi se odmah preduzeli koraci za osiguranje održivosti mliječnog sektora, piše BBC.

Cisterna za mlijeko nije se pojavila

"U nedjelju je četiri i po hiljade litara mlijeka izliveno u odvod jer se cisterna jednostavno nije pojavila", rekao je mljekar Michael Righton.

"To je pogubno, kako za nas, tako i za cijelu industriju koja je u ovom trenutku u padu. Ne znamo koliko dugo će ovo trajati i kako ćemo mi farmeri završiti kada sve prođe. Banke bi mogle propasti i to bi bio kraj moje farme mlijeka", rekao je Edward Hemming.

Smanjen izvoz svježeg mlijeka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

Napominju kako posao poljoprivrednika traje 24 sata na dan, a krave ne prestaju proizvoditi mlijeko. One ne znaju za krizu, potrebno ih je hraniti te musti dva puta dnevno. "Nakon svog uloženog truda i mlijeka kojeg smo prisiljeni baciti, rečeno nam je da za to nećemo biti plaćeni", žale se farmeri.

Ispuštanje mlijeka u odvod prizor je kojega je teško gledati: 


Tagovi

Mlijeko Prolijevanje Kriza Engleska Koronavirus Farma


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.