Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Livadsko sijeno
  • 27.09.2020. 14:00

Proizvedite kvalitetno sijeno za stoku pravilnim đubrenjem livada

Postoje usjevi koje se mogu sijati u jesen, a u proljeće, kada se skinu, može se posijati silažni kukuruz, tako se dobijaju dvije žetve godišnje sa iste parcele.

Foto: Sanja Dovečer
  • 208
  • 280
  • 0

Uzgajivači stoke, prije svega ovaca i muznih krava, ali i oni koji se bave tovom junadi, kao osnov ove vrste poljoprivredne proizvodnje, moraju obezbijediti dobru ishranu životinja. Kada se govori o hranivima, teško je ne uzeti u obzir cijenu stočne hrane. Jedna od mogućnosti je da gazdinstva sama proizvode kabasta hraniva, čime će smanjiti troškove, a podići kvalitet. 

Dvije decenije dugo istraživanje stručnjaka u regionu bavilo se načinom kako đubrenjem prirodnih livada i pašnjaka mineralnim hranivima, doći do većih prinosa sijena.

Redovnim đubrenjem za sigurne prinose

Pravovremenim đubrenjem livada i pašnjaka može se dobiti prinos od čak 7 t sijena/hektaru. Tokom istraživanja otkriveno je da ako se samo jedne godine napravi prekid u đubrenju, prinos bi bio prepolovljen, a bez ikakve primjene hraniva prinos dostiže tek 1,8 t/ha.

Ako se jedne godine napravi prekid, prinosi bi bili prepolovljeni

"Ovo je jedna jeftina mjera pomoću koje se može povećati prinos zelene mase, a samim tim i prinos sijena. Time se obezbjeđuje jeftinija, ali kvalitetna kabasta hrana za ishranu ovaca i goveda", navodi savjetodavac za stočarstvo, Radosav Vujić.

Kako đubriti?

Količina azota, fosfora i kalija koji treba dodati tlu varira i zavisi od visinske zone kao i hemijskog sastava. Na osnovu hemijskih analiza uzoraka zemljišta koje se nalazi pod livadama i pašnjacima, došlo se do zaključka da su optimalne količine koje treba dodati 130 do 140 kilograma azota po hektaru, 70 do 80 kg fosfora i 50 do 60 kg kalija.

Da bi se dobio što bolji kvalitet, mora se odabrati i adekvatno vrijeme za primjenu đubriva, a to prije svega zavisi od biljnih vrsta koje rastu na tom području i ekoloških uslova. 

Nakon prekida đubrenja može doći i do degradacije biljnog pokrivača

Tokom istraživanja došlo se do zaključka da nakon primjene đubriva na livadama i pašnjacima, u siijenu ima oko 67% dobre trave, 12% leptirnjača i oko šest odsto kvalitetnih zeljastih biljaka dok je procenat beskorisnih vrsta manji od 14 odsto. Ukoliko se izostane sa primjenom hraniva, analize su pokazale da se povećava njihov udio u sijenu.

Takođe se došlo do zaključka da nakon prekida đubrenja, travnjak slabi, prorjeđuje se i dolazi do degradacije biljnog pokrivača.

Stočari sami proizvode veće količine kabaste hrane

U pojedinim regijama prvi otkosi sijena bili su nešto slabiji, ali zato lucerki nije smetala proljećna suša.

"Imao sam četiri otkosa lucerke i sigurno će biti još jedan. Za silažu je skinut kukuruz sa 10 hektara i kvalitet je najbolji u odnosu na proteklih 10 godina. Mislim da bi ova godina mogla biti dobra, samo da su cijene poljoprivrednih proizvoda bolje, prije svega mislim na tov bikova i mlijeko", kaže Milan Milaković, stočar iz sela Mratišić, u susjednoj Srbiji.

Sjenaža spas za brdsko-planinske krajeve - kako ju kvalitetno spremiti?

Stočari, u cilju smanjenja troškova, prihvataju i savjete stručnjaka da sami proizvode značajne količine kabastih hraniva. 

"Postoje usjevi koje se mogu sijati u jesen, a u proljeće, kada se skinu, može se posijati silažni kukuruz, tako se dobijaju dvije žetve godišnje sa iste parcele. To na primjer, može biti stočni grašak i ječam od kojih se u proljeće može pripremiti kvalitetna sjenaža", pojašnjava savjetodavac.

Kada se koristi sjenaža u ishrani muznih krava, mliječnost im se povećava i do 25 odsto, što nije zanemarljivo, a značajne su i uštede jer se smanjuje količina koncentrata u ishrani. Ovakav vid hranidbe u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe za proteinima, koji su inače deficitarni u obrocima svih domaćih životinja. 


Tagovi

Ispaša Livade Kabasta stočana hrana Đubrenje livada Sijeno Pašnjaci Mliječnost krava Otkosi lucerke


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]