Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muzne koze
  • 09.04.2019. 16:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Kozarska Dubica

Prilika za kozare: Otvara se Eko-bio farma muznih koza

Eko-bio farma kod Kozarske Dubice trebala bi zaživjeti iduće godine. Osim proizvodnje mlijeka koje će prerađivati u sir, planiraju otkupljivati mlijeko i od malih kozara.

Foto: FreeStockPhotos/Johnny Magnusson
  • 1.860
  • 72
  • 0

Kozje mlijeko poznato je po svojoj velikoj nutritivnoj vrijednosti, čak i ljekovitosti, a samim tim je u kozarstvu veliki potencijal. U Republici Srpskoj još uvijek nema organizovanog otkupa kozjeg mlijeka, no kozari veliku mogućnost vide u otvaranju velike Eko-bio farme muznih koza kod Kozarske Dubice. U toj bi se farmi otkupljivalo kozje mlijeko od malih uzgajivača, a gotov sir plasirao na njemačko tržište, pišu Nezavisne

Planiraju uvoz 150 grla muznih koza 

Eko-bio farma u vlasništvu je Pantelije Dudića, a trebala bi zaživjeti sljedeće godine te za početak brojati 150 grla muznih koza. 

"Na ideju za formiranje eko-bio farme koza došli smo prije šest mjeseci. Sada smo u fazi izrade objekata i dobijanja svih potrebnih dozvola. Kada to završimo, planiramo uvoz 150 grla muznih koza", otkriva Vlado Dudić, predstavnik ove farme istaknuvši kako im je želja pomoći i malim uzgajivačima koza od kojih planiraju otkupljivati mlijeko, preraditi ga u sir kojega namjeravaju izvoziti u Njemačku. 

Pored proizvodnje kozjeg mlijeka i sira, u planu je i postrojenje za preradu vune, a kasnije i ovčji program. 

Kozari očekuju povećanje podsticaja

Ipak, bez podrške države kozarima neće biti lako. Oni očekuju povećanje podsticaja za kozarstvo, kada BiH postane kandidat za EU. "Nadamo se da će BiH postati kandidat do kraja godine, te da će kozarima biti povećani podsticaji, kao što je bio slučaj u Srbiji, gdje su podsticaji nakon kandidature za EU povećani i nekoliko puta. Trenutni podsticaji resornog ministarstva, 10 KM po grlu, nama ništa ne znače", kaže Dragan Santrač, predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza "Kozara". 

Zdravo kozje mlijeko stvara pozitivne terapeutske efekte - u BiH potencijal nedovoljno iskorišten

Još jedna važna stavka je i udruživanje kozara. "BiH je idealna za kozarstvo, ali treba raditi na tome da se udruže svi kozari, ne samo u RS, već i na prostoru BiH", kaže Miroslav Klječanin, uzgajivač koza sa farme "Mons produkt" na planini Očauš, u opštini Teslić dodavši da bi bilo dobro da netko otkupljuje i izvozi kozje mlijeko što naravno, zavisi od količina mlijeka, ali i lokacije otkupljivača. 

Tko ima pravo na podsticaj? 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da pravo na premiju za uzgoj kvalitetno priplodnih koza imaju korisnici podsticaja čije osnovno stado ima 30 dvizica ili 25 jarica, te da se ova premija isplaćuje do maksimalnih 20.000 KM po korisniku i iznosi do 10 KM po grlu.

"Pored toga, obezbijeđena je podrška za premiju za proizvedeno i prodato kozje mlijeko u iznosu od 0,25 KM po litru, a minimalna količina mlijeka za koju se isplaćuje premija u toku jednog mjeseca je 300 litara po proizvođaču", rekli su u ovom ministarstvu.


Tagovi

Muzne koze Eko-bio farma Farma koza Vlado Dudić Kozje mlijeko Izvoz Kozji sir


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.