Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 09.06.2020. 14:05

Pri tovu junadi obratiti pažnju na kvalitet obroka i zdravstveno stanje životinja

Početnicima u uzgoju, preporuka je da se uglavnom kupuju muška telad. Karakteristike koje moraju posjedovati su dobro zdravstveno stanje, kondicija, konstitiucija, rasno ujednačena i kvalitetna telad.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 94
  • 7
  • 0

Naši agroklimatski uslovi najpogodniji su za intenzivan uzgoj junadi, simentalske rase kao i šarenog domaćeg govečeta, tipa simentalca. Navedene dvije rase najzastupljenije su na ovim područjima i optimalne su za tov od 400 do 450 kilograma. 

Uglavnom je rasprostranjen tov u zatvorenom sistemu držanja, sa grupnim boksevima i do deset junadi u boksu. Pod kod ovog modela farmi je rešetkast, izđubravanje je tečnim stajnjakom, a propisana površina podnog prostora u boksu, po grlu varira u zavisnosti od mase goveda. Za 200 kilograma, površina je jedan metar kvadratni, za 300 kg -1.4 m², 400 kg -1.7m² i preko 400 kg - 2m². Turnus traje prosječno oko 250 dana, odnosno 8 do 9 mjeseci, zavisno od početne mase teladi (na početku tovu), savjetuju u PSSRS

Raditi na unaprjeđenju kvaliteta obroka

Junad težine od 400 do 450 kg hrane se koncentrovanim obrocima, pri čemu bi dnevni prirast trebao da iznosi 1.200 grama. Na ovakav način dobija se odgovarajući kvalitet mesa, koji takođe odgovara i kriterijima za izvoz na zapadnoevropsko tržište. Pred farmera su postavljeni zahtjevi da radi na poboljšanju zdravlja životinja, kao i njihovih performansi. Ovo se postiže prije svega kroz unaprjeđenje nutirivne vrijednosti samog obroka. Takođe, neophodno je stalno raditi na kvalitetu mlijeka i mesa, ali i na marketinškom konceptu i nastupu na tržištu. 

Prilikom tova, treba se paziti grešaka jer one direktno utiču na krajnji rezultat, poput mase koja utiče na prodaju ili na kvalitet proizvoda. Iz tog razloga, najvažnije je odmah izabrati pravu rasu. 

Balansirana hranidba ključna je za tov junadi

Početnicima u uzgoju, ali i tovu junadi, preporuka je da uglavnom kupuju mušku telad. Karakteristike koje moraju posjedovati su dobro zdravstveno stanje, kondicija, konstitiucija, rasno ujednačena i kvalitetna telad. Zatim se formiraju grupe sa teladima koja su ujednačene mase i starosti. 

Simentalac kao poboljšivač mesa, svuda u svijetu

Preporuka je da telad imaju naviku konzumiranja kabaste i koncentrovane hrane, da ne bi došlo do pojave takozvanog negativnog tova. Do ove pojave dolazi kada telad gladuju jer poslije majčinog mlijeka nisu naviknuta na uzimanje čvrste hrane i tako gube na svojoj početnoj težini. 

Kada poljoprivrednici nabavljaju tele, a pri tom nemaju dovoljno iskustva, dobro bi bilo posavjetovati se sa stručnim licem. Najčešća pitanja koja se javljaju su kakva su i kako se telad uvedu u tov, a od čega zavisi i konačan uspjeh tova. Sva muška telad se mogu uvesti u tov, ali nemaju sve rase iste predispozicije za željenu proizvodnju i rezultat.

Uzgoj simentalaca: Koje ciljeve treba ispuniti?

S obzirom da postoje rase sa visokim genetskim potencijalom i koje su predodređene za proizvodnju mesa ili mlijeka, ali i one kombinovane, poljoprivrednici bi trebalo da imaju ove činjenice na umu prilikom odabira rasa za uzgoj i tov. 

Simentalsko goveče odlikuje veći okvir i izuzetne tovne predispozicije pa je iz tog razloga jedna od najraširenijih rasa u Evropi, gdje se koristi za proizvodnju mlijeka i mesa. Junad u tovu postižu izuzetno dobre dnevne priraste i do 1.300 g/dan, te uz optimalnu ishranu, idealna težina bikova je u prosjeku oko 600 do 650 kg. Ova rasa je poznata po sposobnosti proizvodnje kvalitetnog mesa. Visoki udio čistog mesa u butovima (62-67%) i njegova mramoriranost, svrstavaju je u red najboljih mesnih rasa u svijetu. Simentalsko goveče je uz neke evropske rase, poboljšivač mesa širom svijeta.


Tagovi

Uzgoj junadi Tov junadi Mesne rase Poboljšivač mesa Simentalska rasa Genetski potencijal Negativan tov


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]