• Kurban bajram
  • 06.08.2019. 18:30

Pojačane kontrole prometa životinja u povodu kurban-bajrama

FMPVŠ je uputio zahtjev upravama za inspekcijske poslove kako bi se osigurao promet životinja sa propisanom veterinarskom dokumentacijom i s ciljem zaštite stanovništva.

Foto: Pixabay/afnewsagency
  • 81
  • 15
  • 0

Povodom nastupajućih Bajramskih praznika i povećanog prometa malih i velikih preživala, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uputilo je zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove kao i Kantonalnim upravama za inspekcijske poslove da poduzmu sve potrebne mjere u smislu pojačane kontrole prometa životinja na mjestima sabiranja i prodaje istih. 

Ovaj je zahtjev upućen kako bi se osigurao promet životinja sa propisanom veterinarskom dokumentacijom i s ciljem zaštite stanovništva. U ministarstvu očekuju i dostavljene izvještaje o provedenim kontrolama, broju utvrđenih nesukladnosti kao i poduzetim mjerama. 

Podsjetimo, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) također je posebnu pažnju ovih dana posvetio zdravstvenim aktivnostima i aspektima neophodnih procedura uokviru obilježavanja Kurban-bajrama vjerskim obredom klanja životinje-kurbana.

Klanje kurbana u domaćinstvu - pročitajte instrukcije INZ-a

Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane preporučuju da se kupuju ili nabavljaju samo životinje obilježene ušnim markicama, uz posjedovanje ili obezbjeđivanje veterinarskog pregleda živih životinja, putem uzimanja i dostavljanja krvi životinja na laboratorijsku pretragu na brucelozu. Samo životinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu.


Tagovi

Kurban bajram Promet životinja Kurban Kontrola Inspekcija


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi