Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kurban bajram
  • 06.08.2019. 18:30

Pojačane kontrole prometa životinja u povodu kurban-bajrama

FMPVŠ je uputio zahtjev upravama za inspekcijske poslove kako bi se osigurao promet životinja sa propisanom veterinarskom dokumentacijom i s ciljem zaštite stanovništva.

Foto: Pixabay/afnewsagency
  • 101
  • 15
  • 0

Povodom nastupajućih Bajramskih praznika i povećanog prometa malih i velikih preživala, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uputilo je zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove kao i Kantonalnim upravama za inspekcijske poslove da poduzmu sve potrebne mjere u smislu pojačane kontrole prometa životinja na mjestima sabiranja i prodaje istih. 

Ovaj je zahtjev upućen kako bi se osigurao promet životinja sa propisanom veterinarskom dokumentacijom i s ciljem zaštite stanovništva. U ministarstvu očekuju i dostavljene izvještaje o provedenim kontrolama, broju utvrđenih nesukladnosti kao i poduzetim mjerama. 

Podsjetimo, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) također je posebnu pažnju ovih dana posvetio zdravstvenim aktivnostima i aspektima neophodnih procedura uokviru obilježavanja Kurban-bajrama vjerskim obredom klanja životinje-kurbana.

Klanje kurbana u domaćinstvu - pročitajte instrukcije INZ-a

Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane preporučuju da se kupuju ili nabavljaju samo životinje obilježene ušnim markicama, uz posjedovanje ili obezbjeđivanje veterinarskog pregleda živih životinja, putem uzimanja i dostavljanja krvi životinja na laboratorijsku pretragu na brucelozu. Samo životinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu.


Tagovi

Kurban bajram Promet životinja Kurban Kontrola Inspekcija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]