Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje kurbana
  • 24.07.2019. 14:00

Klanje kurbana u domaćinstvu - pročitajte instrukcije INZ-a

Iako se preporučuje da se klanje kurbana obavlja u klaoničkim objektima, od strane certificiranih i stručnih osoba, dio domaćinstava ga svake godine organizuje u vlastitoj režiji, pa je neophodno da o budu blagovremeno i na pravi način informisani o zdravstvenom aspektu same procedure klanja, poručuju u INZ-u.

Foto: Pixabay/monicore
  • 168
  • 15
  • 0

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) posebnu će pažnju u narednom periodu posvetiti zdravstvenim aktivnostima i aspektima neophodnih procedura uokviru obilježavanja Kurban-bajrama vjerskim obredom klanja životinje-kurbana, poručuju na svojoj internetskoj stranici. 

Veliki praznik muslimana Kurban-bajram ove se godine obilježava 11. avgusta, pa su već uveliko u toku pripremne radnje osoba koje namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana. U INZ-u ističu kako je neophodno naglasiti osnovne napomene i važne procedure koje osiguravaju ispravno zdravstveno stanje životinja namijenjenih za klanje.

Najvažnija zdravstvena dokumentacija životinje 

Građani se posebno pozivaju na oprez prilikom nabavke, odnosno kupovine, životinja namijenjenih za klanje kurbana, da zahtjevaju njihovu prateću zdravstvenu dokumentaciju.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane poziva i upozorava sve one koji imaju namjeru da upriliče tradicionalno klanje u domaćinstvima i improvizovanim uvjetima, van registrovanih klaoničkih objekata, da je obavezno i neophodno obavljanje veterinarsko-zdravstvenog pregleda životinja prije klanja, te mesa i organa zaklane životinje poslije klanja.

Blagovremeno se informišite - pročitajte brošuru

Iako se preporučuje da se klanje kurbana obavlja u klaoničkim objektima, od strane certificiranih i stručnih osoba, dio domaćinstava ga svake godine organizuje u vlastitoj režiji, pa je neophodno da o budu blagovremeno i na pravi način informisani o zdravstvenom aspektu same procedure klanja.

Zbog toga su nadležni u INZ izdali edukativni letak – brošuru o važnim zdravstvenim aspektima klanja kurbana, koju je moguće preuzeti u dokumentu ispod ovoga teksta, ali i na zvaničnoj stranici INZ, u elektronskoj formi, dok će INZ distribuirati printanu verziju brošure u sve medžlise na području svog djelovanja, u medžlisima Muftijstva zeničkog i Muftijstva sarajevskog.

Važnost neškodljivog načina zbrinjavanja životinjskog otpada

Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane preporučuju da se kupuju ili nabavljaju samo životinje obilježene ušnim markicama, uz posjedovanje ili obezbjeđivanje veterinarskog pregleda živih životinja, putem uzimanja i dostavljanja krvi životinja na laboratorijsku pretragu na brucelozu. Samo životinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu.

U ljetnom periodu kad je termički nepripremljeno i neobrađeno meso znatno sklonije kvarenju i prenošenju zaraznih i drugih bolesti posebnu pažnju treba posvetiti i neškodljivom načinu zbrinjavanja životinjskog otpada, jer nepropisno odlaganje ostataka i otpada može dodatno ugroziti zdravlje ljudi i životinja.

INZ poziva sve vjernike muslimane koji namjeravaju da obave vjerski obred klanja kurbana u za to predviđenom terminu da na vrijeme osiguraju sve preduvjete, prije svega potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti životinje, njenog mesa i cijelog procesa klanja, kao i mesa koje će se dijeliti – distribuirati.

"Za sve nedoumice provjerite informacije kod veterinara ili putem objavljenih uputstava. Brigom i očuvanjem zdravlja u cijelom procesu brinemo o svom i zdravlju drugih", poručuju u INZ-u. 

Točne instrukcije za klanje životinja-kurbana u domaćinstvu preuzmite u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Klanje kurbana Kurban barjam Instrukcije Brošura Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Zdrava životinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...