Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Begovska idila
  • 10.06.2023. 09:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Cazin

Ovce iz "plastenika" uskoro na Begovoj farmi

Farmersku priču Emrah Beganović je započeo prije tri godine, kada je na imanje stiglo desetak grla rasplodnih romanovskih ovaca i jedan ovan. Za samo godinu dana one su mu donijele 55 janjaca.

Foto: Begova farma
  • 381
  • 67
  • 0

Ovce, koze, pčele i nekoliko hektara zemljišta pod usjevima čini Begovu farmu u naselju Liskovac kod Cazina. Ovdje je Emrah Beganović, po povratku iz Italije stvorio svoju seosku idilu, koju odnedavno obilazi na bosansko arapskoj kobili Gali. Ona je njihov najnoviji član, a kupljena je iz čistog gušta. 

Farmersku priču započeo je tek prije tri godine, kada je na imanje stiglo desetak grla rasplodnih romanovskih ovaca i jedan ovan. Za samo godinu dana one su mu donijele 55 janjaca i sad već nema dilemu da je napravio pravi potez te 2021. godine. 

"Kupio sam ih s farme Hacijenda u Kiseljaku. Trenutno imam oko 50 grla ovaca i one su mi u fokusu, a ostalo je više iz hobija, imam nekoliko koza, pčele, tako, svašta pomalo", priča nam Beganović. 

Resursi na selu

Ovaj mladi farmer, nije odrastao u poljoprivrednoj porodici. Kaže da je njegovo domaćinstvo imalo jednu kravu, za svoje potrebe, a onda dugo nisu imali nikakve stoke, odnosno sve do njegovog povratka sa školovanja i rada u Italiji. 

Janje se dvaput godišnje

Preko granice je otišao sa 17 godina i ostao do pojave korone. U svoje selo se vraća s nešto otpremnine iz firme u kojoj je radio i ušteđevinom. Bilo je to dovoljno za početak. 

"Niko se ranije nije bavio masovnijim uzgojem životinja. Kad sam se vratio iz Italije, odlučio sam da pokrenem farmu da iskoristim resurse koje imam na selu i tako je krenulo", dodaje. 

Najpoznatiji "frizer za ovce": Lea Sušića traže i čobani

U vlasništvu ima oko dva hektara zemlje, ali su mu komšije koji su u potrazi za boljim životom napustili svoja imanja, rado ustupili posjede na korištenje, pa sada obrađuje oko 15 hetara. 

Gradi moderan ovčarnik

Ovih dana je započeo s gradnjom novog ovčarnika, a najavljuje ga kao novu eru na farmi. Bit će to, priča nam, moderno dizajniran prostor, s površinom od 300m2, s prostorijama za smještaj ovaca, odvojenim hranilištima i prostorom za hodanje, a omogućit će proširenje stada i poboljšanje proizvodnje. 

Riječ je o štali u obliku plastenika, širine oko 11,5 - 12 metara, čija dužina zavisi od želje farmera.  

Početak radova na izgradnji novog ovčarnika

"Malo je neobičan objekt jer izgleda kao plastenik, preko ide jedna posebna vrsta cerade koja je otporna na vremenske uslove, potom staklena vuna kao izolacija, pa onda ponovo sloj cerade. Po sredini će ići hranidbeni hodnik, kako bi mogli uvesti hranu traktorom, a grla će biti s lijeve i desne strane, tu će ići i automatske pojilice", pojašnjava nam Beganović. 

Ulaganja su došla na red nakon što su, kako kaže, vidjeli da se mogu napraviti dobri rezultati, a za to je potrebna dobra hrana i adekvatni uslovi držanja. 

Kurbani po lanjskoj cijeni

Osim prodajom rasplodnih grla i janjaca, bave se i prodajom kurbana. Cijena je, navodi, ista kao i lani. "Kod kuće imamo jednu improviziranu klaonicu, imamo nešto svojih kupaca tako da je cijena od 300 do 450 maraka, zavisi od grla", kaže Emrah. 

Prošle godine su pokušali otvoriti i pečenjaru, no potražnja je, navodi, bila tolika da su ubrzo shvatili da je svojim kapacitetima ne mogu stići podmiriti, pa su odustali jer im je oduzimalo previše vremena. 

Kobila Gala, najnovija članica farme

Koze i pčele drži iz hobija, a ono što proizvede ostavi za porodicu širu. I kobila Gala je tu iz hobija, ali i užitka jer će poslužiti za terapijsko jahanje. 

"Farma nije tolika da mi treba konj da je obiđem, ali idem na njemu okolo i usjeve obići, do prijatelja i tako", završava priču vlasnik Begove farme. Dodat ćemo još – begovski, respekt!


Fotoprilog


Tagovi

Begova farma Ovce Romanovske ovce Rasplodna grla Janjci Emrah Beganović Uzgoj ovaca


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.