Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočni frizer
  • 03.06.2023. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čitluk

Najpoznatiji "frizer za ovce": Lea Sušića traže i čobani

Došlo je takvo vrijeme da nema ko šišati ovce. No, Leo Sušić titulu najpoznatijeg stočnog frizera ponosno nosi.

Foto: AK grafika
  • 132
  • 21
  • 0

Ako je ovca neuredno ostrižena, onda znajte da nije dospjela u ruke mladog domaćina Lea Sušića iz Vionice kod Čitluka. On je zapravo komercijalista koji iz hobija šiša ovce, i u njegovom slučaju to nema ono drugo značenje kao u izrazu - ma, šišaj ovce. 

U svojoj okolini je najpoznatiji stočni frizer, a iako je bilo poziva, zbog drugih obaveza je morao odbiti terenski rad ovog zanata, a stekao ga je spletom okolnosti. Ovce je, priča nam, zavolio od malih nogu, a prvu svoju je dobio kao sedmogodišnjak. 

"Kad je bilo vrijeme da se šiša, nije imao ko, tako da nije to hobi nastao iz ljubavi prema šišanju, nego prema životinjama i jednostavno zbog potrebe", kaže nam.

Ošiša oko 500 ovaca

No, Leo nikada nije odustao. I danas u domaćinstvu sa svojom suprugom brine o ovcama. Iako imaju tek nekoliko grla za svoje potrebe, on godišnje ošiša oko 500 njih.

"Došlo je takvo vrijeme da nema ko da radi te poslove. Ja sam počeo prvo kod sebe, onda malo kod strine i nekih susjeda i tako se pretvorilo u biznis, van redovnog posla", priča Leo koji u vrijeme sezone šišanja, svaki vikend provede kod drugog domaćina. 

Znanje prenosi i na poznanike (Foto: Depositphotos/budabar)

Uglavnom su to stada od nekoliko desetina grla, toliko stigne. Zaći se među veliko stado koje čobani dotjeruju na planine, kaže, ne bi se usudio sam ni započeti, tako da je primoran odbiti ih. 

"Naučio sam jednog susjeda da šiša ovce, jednog momčića prošle godine i sad učim također svog rođaka. Ko želi da nauči ii ma volju, nije teško", kaže nam. 

Vuna završi u smeću

Za ovaj posao, kako navodi, najvažnije su oštre makaze i tehnika. "Neka starinska je da se vežu noge ovcama, ja to ne radim. Posjednem ih između nogu i pođem od glave prema dolje, to je to. One se uglavnom prepuste", kaže naš sagovornik, priznavši da bude nekada i nemirnih, pa one zarade poneku ranicu, ali ništa što ova životinja ne može podnijeti. 

Vuna se može iskoristiti u vrtlarstvu i kao đubrivo

Posao obavlja namijenjenim makazama. Iako ima mašinicu za šišanje, ona nije toliko praktična za hercegovačke ovce koje iz šikara u svojoj vuni svašta donesu. Iako je ovčija vuna višestruko iskoristiva sirovina, ona uglavnom završava na otpadu. Tome svjedoči i ovaj stočni frizer, koji kaže da se u 100 postotnom procentu se uništava, jer je niko i ne traži. 

"Prije znam da su ljudi svašta pravili od nje, sad niko i ne traži, tako da se većinom baca, a ima je baš dosta", navodi.  

Brine i o vinogradima

Leo brine i o vinogradima u svojoj okolini, kod susjeda i rodbine koji više ne stižu samo završiti poslove, pa je njemu u povjerenje dato oko četiri hiljade loza. Iskustvo je stekao ranije kao sezonac u vinarijama. 

Vinogradi su, ocjenjuje trenutno u dobrom stanju iako vremenska prognoza nije pogodna, jer loza ne voli veliku vlagu i kišu, pa su pregledi zasada skoro svakodnevni.  

"Sada ide vrijeme cvatnje i pretvaranja cvata u bobu, to je najgori period za pepelnicu, a sad se trenutno stvara i pjegavost na listovima, tako da i to sve treba održavati", zaključuje. 

Izvor naslovne fotografije: Bigstockphoto/Photography Firm/Facebook/Leo Sušić


Tagovi

Šišanje ovaca Stočni frizer Leo Sušić Čitluk Vionica Vinogradi Ovčija vuna


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.