Kako se radi o policikličnoj ovci koja se može janjiti dva puta godišnje, njena isplativost nije upitna. Ova pasmina je idealna za početnike, ne zahtijeva veliki intenzitet rada a daje izvrsne rezultate
Kada je prvo stado romanovskih ovaca iz Češke kročilo na farmu u Podastinju nadomak Kiseljaka 2017., malo ih je moglo pretpostaviti da će za samo četiri godine na tom mjestu nići prava hacijenda. Ovo imanje upravo i nosi naziv “Hacienda de la Vida”, farma života, što uistinu i jeste.
Živost joj daju crno-bijele carske ovce s neodoljivim licem i razigrana jagnjad.
Vlasnik je Samir Vilić, Bosanac sa švicarskom adresom, koji se na ovaj korak odlučio iz želje da osnuje nešto u svom rodnom kraju.
Danas se na toj farmi, okruženoj planinama i pašnjacima, uzgaja više od 300 rasplodnih grla romanovskih ovaca. Sama ideja rodila se 2015., a matično stado poteklo je od češkog uzgajivača Mihaela Kvisova.
Vlasnik ističe da ovaj kompleks, raspolaže kapacitetima od oko 450 odraslih rasplodnih grla, ukupne površine veće od 1.800 metara kvadratnih pod krovom. Od samog početka ispunjeni su i svi uvjeti za organski/eko uzgoj.
Ovčji stajnjak najbogatiji hranjivim materijama - kako ga primijeniti?
"Početkom 2021. godine smo uvezli visokoselekcionirana rasplodna grla romanovskih ovnova – što opet ističe koliko nam je bitan kvalitetan genofond, trenutno na farmi raspolažemo s osam krvnih linija", kaže Vilić.
Ovu ovcu odlikuje visoka plodnost i otpornost na bolesti, a i interes za kupovinu sve je veći.
Udar poskupljenja nije ih zaobišao, što se negativno odražava na poslovanje, navode iz kompanije. Ističu kako su cijene skočile prije šest mjeseci, a rast se i dalje ne zaustavlja.
"Dobavljači formiraju cijenu prema kretanjima na tržištu, ali isto tako je ne prilagođavaju kada dođe do smanjenja cijene, te u konačnici uzgajivači snose teret cijele situacije”, kaže Vilić.
Stočarstvo je, kako dodaje, jedna od grana koju i država mora podržati, jer mali proizvođači se ne mogu nositi s trenutnim cijenama na tržištu i odlučuju se da prekinu uzgoj. Posljedice toga su manja ponuda na tržištu, što ostavlja otvoren prostor za uvoz proizvoda kojima nije moguće provjeriti kvalitet.
Za one koji se odluče baviti uzgojem ove pasmine, savjetuju da počnu s 10-tak ovaca.
"Kako se radi o policikličnoj ovci koja se može janjiti dva puta godišnje, njena isplativost nije upitna. Ova pasmina je idealna za početnike, ne zahtijeva veliki intenzitet rada, a daje izvrsne rezultate", navodi vlasnik farme.
U oktobru prošle godine otvorena je i pečenjara u kojoj posjetioci mogu degustirati janjetinu. Romanovska ovca jedina omogućava da se tokom cijele godine može imati mlado janjeće meso.
"Cijene pečenja smo i mi morali prilagoditi, jer su se povećali svi troškovi vezano za uzgoj. Nismo htjeli pratiti drastična povećanja, jer smatramo da za standard ljudi oko nas nije prihvatljivo da se 1 kg plaća 45 – 50 KM", kazao je Vilić, komentirajući enorman rast cijena.
Povezana stočna vrsta
Fotoprilog
Tagovi
Autorica