Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 07.06.2020. 16:30

Ovčari i kozari u susjednoj Hrvatskoj već spremni na sušu?

Nedostatak padavina zimi, a još više u proljeće, u susjednoj je Hrvatskoj imao za posljedicu veoma mali rast vegetacije što uvelike utječe na ispašu stoke.

Foto: JumpStory
  • 90
  • 9
  • 0

Suša i ove godine utječe na poljoprivrednu proizvodnju, a osim ratara, voćara i povrćara koji se posljednjih sedmica bore sa slabijim rastom svojih kultura i stočari se suočavaju s problemima koje im je stvorila suša. Nedostatak padavina zimi, a još više u proljeće, imao je za posljedicu veoma mali rast vegetacije što uvelike utječe na ispašu stoke u susjednoj Hrvatskoj. 

Ekstremne vrućine: Da bi nahranili stoku moraju kositi skijašku stazu

Zbog prirodnih karakteristika Dalmacije i zaleđa, stočarstvo se temelji na ekstenzivnom uzgoju ovaca, koza i goveda. Ondje je stoka gotovo cijele godine na ispaši i boravi na otvorenom, osim u zimskim mjesecima. Na taj način su znatno smanjeni troškovi hranidbe. Međutim, kada nastupi sušno razdoblje, stoku je potrebno dodatno hraniti, a to znatno poskupljuje proizvodnju.

Stočari već spremni na sušu rezervama sijena

S obzirom na nedostatak padavina na otocima, provjerili smo kakvo je stvarno stanje. Predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, Tomislav Vidas, tvrdi kako trenutno nema mjesta panici. "Mi se ovdje već unaprijed pripremimo za stanje suše, već smo naučeni na takve periode pa uvijek imamo rezervu sijena. Nabavljamo ga iz krajeva poput Like, zaleđa Zadra i Sinjske krajine što naravno povećava troškove gospodarstva", otkriva.

Suša Europi prijeti i ove godine?

Kaže nam i kako troškovi ovise o veličini gospodarstva, ali da očekuju povećanje za oko 10%, što, naravno, ovisi o tome koliko će dugo suša trajati. "Najavljuju kišu iduće sedmice ovdje na Pagu, tako da smo optimistični", nada se Vidas. Kaže i kako je mužnja pri kraju te da suša neće uticati na kvalitetu krajnjih proizvoda poput sireva, ali ni na meso.

Suša hara Europom, a očekuje se i više požara

Podsjećamo, 2018. godine dogodila se nezapamćena suša u središnjoj, zapadnoj i sjevernoj Europi kada stočari nisu imali čime nahraniti stoku i morali su ju prisilno klati. Tada su stradale i brojne kulture, a u konačnici, to je dovelo i do nižih prinosa. Primjerice, u Švedskoj su tada prinosi žitarica bili manji za 50%.

Nezapamćena suša - europski poljoprivrednici pred bankrotom, nemaju čime hraniti stoku

I Europska komisija je najavila kako se ove godine može očekivati više požara zbog suhog i vrućeg vremena. Osim šuma, požar može zahvatiti i suhe livade što će dodatno otežati ispašu stoke. Na Agroklubu ćemo pratiti razvoj situacije i zajedno s vama se nadati da smo tek puhali na hladno. 


Tagovi

Ispaša Suša Tomislav Vidas Hrvatski savez uzgajivača koza i ovaca Suša na otocima


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.