Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brčko distrikt
  • 11.02.2022. 11:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Otrkiven uzrok smrti ovaca na porodičnom imanju u Ćosetima

Ovaj nezapamćeni slučaj prijavljen je brčanskoj policiji i inspektoratu koji su utvrdili uzroke nastanka incidenta

Foto: Screenshot/YouTube
  • 1.128
  • 60
  • 0

Inspektorat Brčko distrikta je utvrdio uzrok smrti ovaca na imanju Husejna Halilovića u Ćosetima. Podsjetimo, ovaj domaćin je preko noći, 7. februara, izgubio 38 ovaca i 53 janjadi. Nažalost, ovo nije prvi put da ga zadesi ovakva nesreća te kaže kako ne zna hoće li se moći nastaviti baviti ovim poslom.

Ovaj nezapamćeni slučaj prijavljen je brčanskoj policiji i inspektoratu koji su utvrdili uzroke nastanka incidenta, piše Radio Brčko.

Enida Beganović, veterinarski inspektor brčanskog inspektorata kaže kako su utvrdili da su sve životinje uginule gušenjem, odnosno naguravanjem jedne u drugu u zatvorenom objektu.

Husejnu Haliloviću stradala 91 ovca, kroz suze kaže: "Ne mogu više"

Vlasnik Halilović, pretpostavlja da su njihovo kretanje prouzrokovale najvjerojatnije neke životinje poput pasa lutalica, koje su se kretale oko objekta ili uskočile u isti.

Inspektorica Beganović ističe kako su stradale životinje istoga dana po Zakonu o veterinarstvu BiH neškodljivo uklonjene, zakopavanjem u grobnicu na zemljištu držitelja.

"Mi imamo još neke radnje i postupke koji su u toku, upravni postupak je u toku, treba utvrditi sve okolnosti. Naravno, stranka će potraživati da se utvrdi tačno stanje na sudu i onda će sud cijeniti priložene dokaze na osnovu kojih će se utvrditi zašto je došlo do te situacije, do uginuća životinja", kazala je Halilović.

Nažalost, istakli su iz inspektorata, iako je ovo do sada slučaj s najvećom zabilježenom životinjskom štetom u Distriktu, ovo nije izolovan incident te kako se oni nerijetko, samo u manjem intenzitetu, događaju na terenu.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovce Ovčarstvo Husejn Halilović Brčko Enida Beganović Inspektorat


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.