Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prenosioci oboljenja
  • 11.07.2022. 09:00

Otarasite se muha iz štale - uznemiruju životinje i utiču na proizvodnju

Četiri petine ukupne populacije muha čine jajašca i larve, stoga da bi postigli uspješne rezultate u njihovom suzbijanju potrebno je prekinuti taj razvojni ciklus

Foto: Depositphotos/ClaraBastian
  • 1.164
  • 96
  • 0

Dolaskom toplijeg vremena na farmama se stvaraju povoljni uvjeti za razvoj raznih insekata i muha koje osim što stvaraju nelagodu uznemirujući životinje, uzrokuju gubitak apetita, a samim time ekonomsku štetu smanjenom proizvodnjom mesa i mlijeka. Prenosnici su virusnih, bakterijskih i gljivičnih oboljenja.  

Muhe najčešće prezimljavaju u obliku jajašca, larvi ili kukuljica, a porastom temperatura u proljeće započinje njihov razvoj. Jedna ženka može položiti 1.000 jajašaca, a pri povoljnim temperaturama muhe mogu razviti i do devet generacija u jednoj sezoni.

Više strategija

Četiri petine ukupne populacije muha čine jajašca i larve, stoga da bi postigli uspješne rezultate u njihovom suzbijanju potrebno je prekinuti taj razvojni ciklus. Kako navodi, Mija Golemac, dipl.ing.agr, pri Federalnom agromediteranskom zavodu, to možemo postići koristeći sredstva koja sprječavaju razmnožavanje - larvicide.

Hemijskim sredstvima možete prskati greda, okvire i vrata (Foto: Vedran Stapić)

Oni imaju visoku učinkovitost samo ako se tretman nastavlja u propisanim intervalima. No, suzbijanje muha i drugih insekata na farmama zahtjeva korištenje više strategija istovremeno.

Prvobitno je veoma važno održavanje higijene stajskog i prostora oko objekta. Stajnjak i ostatke hrane redovno čistite jer su to mjesta pogodna za razvoj insekata. Da bi se njihov broj smanjio, objekat svakodnevno provjetravajte.

Postavljanjem mreža na sve otvore staje spriječit ćete njihov ulazak u prostor gdje su životinje, a pomaže i korištenje ljepljivih traka i podloška.

Kombinirati preparate

Također, preporučuje se korištenje lampe za privlačenje insekata s ljepljivom podloškom ili mrežicom pod naponom koja ih kod dodira odmah ubija.

Let muhe ometaju i stropni ventilatori koji miješaju veliku količinu mase zraka, pa njihova ugradnja svakako pomaže i u borbi s insektima. 

Kako otjerati muhe iz kuće i štale prirodnim sredstvima?

Još jedan način kako se riješiti ovih nametnika je premazivanje i prskanje greda, okvira, vrata hemijskim sredstvima. Kod primjene hemijskih sredstava najbolje je kombinirati preparate koji suzbijaju odrasle muhe i one koji suzbijaju larve. Larvicide treba početi koristiti u proljeće dok je broj muha još relativno mali kako bi prekinuli njihov razvojni ciklus.  


Tagovi

Muhe Insekti Štala Suzbijanje muha Poljoprivreda Poljoprivrednici Mija Golemac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]