Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • uvoz mesa
  • 10.04.2021. 14:15

Odbijanje odluke o usvajanju zaštitnih mjera diskriminirajuće za BiH!?

Zašto zemlje u okruženju imaju u svom sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, takvu vrstu zaštitnih mjera, a mi nemamo ?!

Foto: Bigstock/Artem Merzlenko
  • 166
  • 111
  • 0

Nakon što je održana sjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, izrazio je nezadovoljstvo jer nije podržana predložena odluka o uvođenju posebnih zaštitnih mjera na uvoz iz zemalja EU. Ovo se odnosi prije svega na svježe i rashlađeno meso, a mjera bi važila u periodu od dvije godine, navodi Fena.

Podsjetimo, pomenutu odluku predložilo je nadležno ministarstvo, a kroz koju je precizirano da uvoz navedenih vrsta mesa bude podvrgnut plaćanju pune carine, propisane važećom Carinskom tarifom naše zemlje. 

Zamisao je da se primjenjuje 200 dana od momenta stupanja na snagu, a ministar Košarac istakao je da će se založiti za njeno usvajanje, s namjerom da se zaštite domaći proizvođači.

Samo se kod nas uvozi bez carina ?!

Prema njegovim riječima, ponudili su dobar model za kvalitetno rješavanje spornog pitanja "da snagom argumenata kakve imamo kao strana u bilateralnom sporazumu s Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju, riješimo ovo, ne samo privremeno već i trajno kroz izmene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP)".

Iako su argumenti na našoj strani, kako kaže Košarac, ne možemo prihvatiti nijedno objašnjenje zašto primjera radi, zemlje u okruženju imaju u svom sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, takvu vrstu zaštitnih mjera, odnosno, da pri uvozu mesa goveda ili svinja imaju prelevmane i punu carinsku stopu, a mi to nemamo ?!

Proizvođači junadi i svinja zahtjevaju zaštitu domaće proizvodnje

Kao primjer naveo je da prilikom uvoza svježeg i rashlađenog mesa u Makedoniju iz zemalja Evropske unije, carinska stopa je 15 posto i 0,05 eura po kilogramu kad se uvozi svježe meso, zatim u Srbiji ova stopa je 12 posto.

Odluka koja je ponuđena juče Vijeću ministara BiH, bila je inicijator za pokretanje trajnog rješavanja ovog pitanja, u saradnji sa predstavnicima EU i kroz jasno definisane neophodne procedure.

"Zašto se kod nas uvozi bez carinskih obaveza, prelevmana ili carinskih stopa ?! Odgovornost za to je na onima koji su pregovarali SPP", smatra Košarac. 

Najavio je da će bez obzira na konačni stav Savjeta ministara, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pokrenuti postupak, u skladu s pravilima, za trajno rješavanje aktuelnog stanja, kroz izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer je on, kako ocjenjuje, diskriminirajući za Bosnu i Hercegovinu.


Tagovi

Zaštitne mjere Staša Košarac Uvoz mesa Uvoz govedine Uvoz svinjetine Carinska stopa Prelevmani Carine Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]