Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživali smo
  • 11.02.2022. 09:00

Odakle su stigle ogromne količine kontaminiranog mlijeka i koncentrata u BiH?

Za sve proizvođače čiji su proizvodi nakon analiza bili pozitivni, Kancelarija za vterinarstvo je donijela uputstvo o pojačanoj kontroli deset narednih pošiljaka proizvoda. Tek po okončanju dodatnih kontrola, proizvođač može dobiti dozvolu za puštanje proizvoda u promet

Foto: Depositphotos/nannie.mini
  • 1.681
  • 220
  • 0

Krajem januara Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo naredila je uništenje više od 105 hiljada litara sirovog mlijeka i više od 35 hiljada kilograma mliječnih proizvoda, zbog prekomjernog prisustva aflatoksina M1. Utvrđeno je da je njegov pronalazak u mlijeku posljedica hranjenja muznih grla stočnom hranom kontaminiranom aflatoksinom B1, pa je istog dana naređeno i uništenje 16.400 kilograma koncentrata. 

Osim, ovog saopćenja KUZIP, javnost je ostala uskraćena za dalje informacije o kojim proizvođačima je riječ, a koji su bili predmet ispitivanja. 

Tražimo odgovore

Odgovore smo prvobitno zatražili od Uprave za inspekcijske poslove KS, odakle nas upućuju na adresu Agencije za sigurnosti hrane BiH, pozivajući se na Zakon o hrani BiH.

U Sarajevu uništeno više od 105.000 litara mlijeka i 16.000 kg stočne hrane

"Propisano je da ukoliko postoji osnovana sumnja da bi hrana ili stočna hrana mogla predstavljati rizik za zdravlje ljudi ili životinja Agencija za sigurnost hrane BiH preduzima korake da obavijesti javnost o opasnostima za zdravlje", naveli su iz KUZIP, dodavši kako saopćavanje traženih informacija nije u skladu s njihovim ovlaštenjima i nadležnostima. 

Međutim, iz Agencije dolazi sličan odgovor, navode kako nisu vršili uzorkovanje, laboratorijske analize niti uništavanje hrane te da je jedina mjerodavna institucija za odgovore na naša pitanja upravo KUZIP. 

Laboratorijsko testiranje izvršeno u Bihaću i Zenici (Foto: Depositphotos/branex)

Laboratorijsko testiranje uzetih uzoraka provedeno je u JU Veterinarski zavod u Bihaću i Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Novi upit

U odgovoru na novi upit, iz Inspektorata veterinarske inspekcije KUZIP navode kako su poduzeli sve neophodne mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti. Izuzetak je, dodali su, učinjen u dijelu saopćavanja podataka što je, shodno zakonskim odredbama, isključiva nadležnost Agencije, a kojoj su, kao i ostalim relevantnim institucijama podaci pravovremeno dostavljeni. 

Komentirajući odgovor koji smo prethodno dobili, navode kako je evidentno ocijenjeno da ne postoji rizik po javno zdravlje, međutim, i dalje bez informacija o kojem proizvođaču je riječ. 

"Rukovodeći se odredbama člana 25. stav (2) Zakona o inspekcijama KS, shodno kojem su inspektori dužni 'čuvati tajnost prijave i druge informacije koje se tiču inspekcijskog nadzora, što uključuje i dokumentaciju, dokaze i podatke utvrđene ili nastale u inspekcijskom nadzoru', kao i da bi saopštavanje traženih podataka bilo u suprotnosti s odredbama člana 7. Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH, Inspektorat veterinarske inspekcije tražene podatke ne može saopćiti“, naveli su u konačnici.

Obaviješten i Ured za veterinarstvo BiH (Foto: Depositphotos/budabar)

Inspektorat je po službenoj dužnosti, zbog nemogućnosti daljeg postupanja, obavijestio nadležna tijela i inspekcije, uključujući i Ured za veterinarstvo BiH, radi poduzimanja aktivnosti iz njihove nadležnosti, posebno granične veterinarske inspekcije.

Mlijeko i koncentrat iz Srbije

Tragom ove informacije, upit je poslan i na adresu Ureda za veterinarstvo BiH, odakle stižu i konkretnije informacije. Navode kako su po prijemu dopisa izvršili pojačano uzorkovanje mlijeka na aflatoksin M1 i hrane za krave muzare na aflatoksin B1 koji se uvoze iz Republike Srbije

U skladu s pojačanim kontrolama na graničnim prijelazima Karakaj, Rača i Orašje, u periodu od 01.01. do 23.01.2022. godine, analizirano je ukupno 49 uzoraka hrane za krave muzare i 14 uzoraka pasteriziranog mlijeka. Rezultati analiza su pokazali da je jedan uzorak hrane za krave muzare bio pozitivan i za njega je izdato Rješenje o vraćanju pošiljke, dok se za jedan uzorak čekaju rezultati superanalize“, stoji u njihovom odgovoru. 

Faksimil odgovora Ureda za veterinarstvo BiH

Također, navode da su rezultati analiza svih 14 uzoraka pasteriziranog mlijeka bili negativni na aflatoksin. Za sve proizvođače čiji su proizvodi nakon analiza bili pozitivni, Kancelarija je donijela uputstvo o pojačanoj kontroli deset narednih pošiljaka proizvoda. Tek po okončanju dodatnih kontrola, odnosno po dobijanju negativnih rezultata analiza, proizvođač može dobiti dozvolu za puštanje proizvoda u promet.

Granična veterinarska inspekcija će i u narednom periodu nastaviti pojačanu kontrolu uvoza roba životinjskog porijekla u BiH. Dok ona na kantonalnom nivou, nastavlja usmjerene kontrolne aktivnosti koje podrazumijevaju uzimanje novih uzoraka mlijeka.

Pravilnikom maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani su između ostalog propisane i vrijednosti aflatoksina. U skladu s ovim dokumentom zabranjuje se stavljanje na tržište hrane koja sadrži aflatoksin M1 u količini većoj od 0,05 μg/kg (mikrograma po kilogramu).

Treba napomenuti da je aflatoksin M1 potencijalno karcinogen za ljude te njegova prisutnost u mlijeku i mliječnim proizvodima predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.


Fotoprilog


Tagovi

Mlijeko Stočna hrana Koncentrat Inspektorat Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS Ured za veterinarstvo BiH Agencija za sigurnost hrane BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.