Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcijska kontrola
  • 24.01.2022. 15:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

U Sarajevu uništeno više od 105.000 litara mlijeka i 16.000 kg stočne hrane

S obzirom na to da je pojava aflatoksina u mlijeku posljedica hranjenja muznih grla hranom kontaminiranom aflatoksinom B1, kantonalna veterinarska inspekcija provela je i dodatne kontrolne aktivnosti, potvrdivši neusklađenost kod dva ispitana uzorka hrane za životinje

Foto: Depositphotos/ALesik (Ilustracija)
  • 877
  • 182
  • 0

Veterinarska inspekcija Kantona Sarajevo naredila je uništavanje više od 105 hiljada litara mlijeka, te više od 35 hiljada kilograma mliječnih proizvoda zbog prisustva nedozvoljene količine aflatoksina.

U okviru službene kontrole usmjerene na zdravstvenu ispravnost sirovog mlijeka namijenjenog daljoj preradi, inspektori su protekla dva mjeseca utvrdili neusklađenost kod šest od 22 uzorka. Procentualno, kod 27,27 posto njih je potvrđeno prisustvo aflatoksina M1 iznad maksimalno dozvoljenih količina od 0,05 μg/kg (mikrograma po kilogramu).

Na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja, donesena je mjera zabrane upotrebe i prometa neispravnog mlijeka, te naređeno uništenje ukupno 105.360 litara mlijeka, te 35.641 kilogram mliječnih proizvoda u čijem sastavu je, na osnovu podataka o sljedivosti, bilo sporno sirovo mlijeko”, navedeno je u saopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS. 

Hrana za životinje

S obzirom na to da je pojava aflatoksina u mlijeku posljedica hranjenja muznih grla hranom kontaminiranom aflatoksinom B1, kantonalna veterinarska inspekcija provela je i dodatne kontrolne aktivnosti, potvrdivši neusklađenost kod dva ispitana uzorka hrane za životinje.

Iz navedenog razloga mjere zabrane upotrebe i neškodljivog uništenja donesene su i za zatečenu količinu stočne hrane - koncentrata u količini od 16.400 kilograma”, potvrdili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Hrana za stoku se u najvećem obimu uvozi (Foto: Vedran Stapić)

Kako se hrana za životinje u našu zemlju u najvećem obimu uvozi, pretežno iz Srbije i Mađarske, Inspektorat veterinarske inspekcije KUIP-a je, o utvrđenim neusklađenostima obavijestio nadležna tijela i inspekcije, uključujući i Ured za veterinarstvo BiH, radi poduzimanja aktivnosti iz njihove nadležnosti, posebno granične veterinarske inspekcije.

Napomenuli su da osiguranje zdravstveno ispravne vode i hrane za životinje spada u opšte, preventivne mjere, zaštite zdravlja životinja koje su, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH, odgovornost držaoca i vlasnika životinja. Svrha i cilj navedenih aktivnosti je prioritetno zaštita zdravstvene ispravnosti sirovina i proizvoda životinjskog porijekla namijenjenih javnoj potrošnji, a s tim u vezi neposredno se ostvaruje i zaštita zdravlja ljudi.

Razvoj plijesni

Mikotoksini u hrani za životinje posljedica su razvoja plijesni, a kako bi se spriječilo njihovo nastajanje krucijalno je spriječiti rast plijesni kroz osiguranje odgovarajućih mikroklimatskih uslova, primarno vlažnosti, koja na hranjivoj podlozi, uz toplotu, pogoduje rastu plijesni. Oni su i termostabilni spojevi i mogu se naći u proizvodima koji su prošli tehnološku obradu (pasterizaciju, sterilizaciju i dr.), zbog čega prenamjena neispravnih sirovina i proizvoda nije dozvoljena.

Zbog otkrivene salmonele u Sarajevu će biti uništeno 56.280 brojlera

Iz tog razloga Inspektorat veterinarske inspekcije ističe nužnost kontrole u svim fazama proizvodnje, prikupljanja, transporta, obrade, skladištenja i dalje prodaje hrane za muzna grla. Također, naglašavaju da proizvodi od kontaminiranog mlijeka, poput sira, mogu sadržavati do nekoliko puta veću količinu aflatoksina, na što upozorava i Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

S obzirom na detektirane neusklađenosti mlijeka i hrane za životinje, najavili su nastavak usmjerenih kontrola, koje podrazumijevaju uzimanje novih uzoraka mlijeka. 


Tagovi

Mlijeko Stočna hrana Koncentrat Inspektorat Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS Ured za veterinarstvo BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.