Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • proizvodnja mlijeka
  • 13.06.2021. 14:30

Novi Grad: U korona godini predato četiri miliona litara mlijeka, nadležni obezbjedili potpore

Pored navedenih potpora, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske takođe podstiče tamošnje proizvođače mlijeka sa u prosjeku milion KM. 

Foto: Depositphotos/praewa_koreashopping@hotmail.com
  • 107
  • 80
  • 0

U toku 2020., godine obilježene pandemijom korona virusa, proizvođači mlijeka u Novom Gradu isporučili su 4.047.943 litra mlijeka, što je za 417.550 litara više nego u 2019. godini.

Ova lokalna samouprava podržava proizvodnju mlijeka sa 2,25 pfeninga po jednom litru, za one proizvođače koji predaju minimalno 20 hiljada litara, na godišnjem nivou, stoji u saopštenju Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Novi Grad. 

U budžetu grada, u 2020. godini, za podsticaje 56 proizvođača mlijeka, opredjeljeno je 46.500 KM dok je u 2019. za 54 mljekara visina podsticajnih sredstava iznosila 47.758 KM. 

Mljekari imaju podršku resornog ministarstva

Pored navedenih potpora, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske takođe podstiče tamošnje proizvođače mlijeka sa u prosjeku milion KM. 

Podsjetimo, na samom početku mjeseca, kada je i obilježen Svjetski dan mlijeka, resorno ministarstvo isplatilo je posredstvo Agencije za agrarna plaćanja RS premije za mlijeko u iznosu od 2.619.106,90 KM. 

Samo mlijeko i mliječni proizvodi često su na udaru onih što zagovaraju zdravu ishranu, a koji ga izbacuju s tog popisa. Novi trendovi u prehrani podstiču njegove alternative, odnosno biljne napitke.  

Oko 15 hiljada mljekara na udaru vrtoglavog rasta cijena stočne hrane

Kako smo nedavno pisali, sa druge strane su i ogromna poskupljenja stočne hrane u ovoj godini, što predstavlja ogroman udar na farmere, toliko snažan da će mnogi nažalost morati odustati od ove proizvodnje. 

Prema podacima Registra poljoprivrednih proizvođača FBiH i RS-a oko 13.000 do 15.000 registrovanih farmera aktivno se bavi proizvodnjom mlijeka od čega ostvaruju direktne prihode. 

Zbog malih zemljišnih posjeda, kvaliteta tla i prinosa, većina farmera je primorana kupovati stočnu hranu. Trenutna poskupljenja, naročito žitarica bez kojih su nezamislive krmne smjese uveliko povećavaju troškove proizvodnje. Distributeri i mješaone stočne hrane opravdanje za skok cijena pronalaze u višim cijenama kukuruza, soje, sojine sačme, sunckoretove sačme i pšenice na svjetskom nivou.

Pitanje je kako nadmjestiti ove trendove poskupljenja, ako je otkupna cijena mlijeka i dalje nepromijenjena, budući da mljekare i dalje striktno čuvaju onu minimalnu ?!


Tagovi

Proizvođači mlijeka Podsticaji Premije za mlijeko Ministarstvo poljoprivrede Mliječni proizvodi Registrovani farmeri Stočna hrana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]