Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjesec trojki
  • 22.08.2022. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Nezapamćeno u Čapljama: Stigle trojke na farmu Šarčevića

Ovaj nesvakidašnji slučaj zabilježen je na farmi poljoprivrednog proizvođača Ermina Šarčevića, u selu Čaplje

Foto: Facebook/Veterinarska stanica Sanski Most
  • 153
  • 93
  • 0

Avgust će, čini se, ove godine biti upamćen kao mjesec trojki u Bosni i Hercegovini. Naime, nakon što je, prije nekoliko dana, 13. avgusta, krava u domaćinstvu Kačavenda u Brestovčini kod Gradiške otelila tri muška teleta, samo šest dana kasnije, sličnu radost doživjela je i porodica Šarčević kod Sanskog Mosta.

Ovaj nesvakidašnji slučaj zabilježen je na farmi poljoprivrednog proizvođača Ermina Šarčevića, u selu Čaplje. Krava je u ovom domaćinstvu na svijet donijela tri ženska teleta, što je nezapamćeno u ovom kraju.

Stigli prerano

"Šta da vam kažem, krava je bila steona i otelila se nekoliko dana prije roka. Inače, riječ je o životinji koja se prije toga dva puta telila i donosila na svijet po jedno tele. Ništa nije ukazivalo na to da bi se treći put moglo dogoditi nešto neobično, a dogodilo se", rekao je Šarčević, pišu Nezavisne

Lani je u ovoj štali, krava otelila dvoje teladi, a ove godine su ih trojke itekako obradovale, ali i iznenadile. Porodica je, kaže, u nevjerici posmatrala kako se rađa jedno tele za drugim.

"Živi su i zdravi i trenutno se oporavljaju budući da su na svijet došli prerano i treba im vremena da ojačaju", kaže ovaj farmer.

Zdravi i sposobni 

Senad Đumišić, zaposlenik Veterinarske stanice Sanski Most, koji je obavio inseminaciju, ističe kako se radi o vrlo rijetkom slučaju koji se događa jednom u 20 godina.

"Treba istaći kako su sva tri teleta zdrava i sposobna za dalju reprodukciju i da je sve proteklo u najboljem redu", rekao je ovaj veterinar.

Šarčevići se, inače, bave proizvodnjom i prodajom mlijeka, ali i drugim granama poljoprivredne proizvodnje.


Tagovi

Krava Trojke Troje teladi Muška telad Ermin Šarčević Senad Đumišić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.